Ağla balık avı yaklaşık 30 bin yıl önce başladı!

Arkeologlar, Güney Kore’deki bir mağarada bundan 29 bin yıl öne, gelişmiş balık ağı tekniklerinin kullanıldığını düşündüren izler buldu.

Yeni bir keşifle ağla yapılan balık avına ilişkin tarih, 19 bin yıl daha gerilere götürüldü. Arkeologlara göre balık avı düşünülenden daha önce başladı. Haziran ayında keşfedilen kalkerden yapılan 14 balık ağırlığı tarihlendirildi. Balık avına ilişkin izler, Güney Kore’nin doğusundaki Jeongseon kontluğunda bulundu.

Yonsei Üniversite Müzesi müdürü Han Chang-gyun, AFP’ye yaptığı açıklamada arkeologların daha önce de balık ağının suya batmasını sağlayan bu tip ağırlıkların bulunduğunu ifade etti. Ancak sözkonusu ağırlıklar, yaklaşık 10 bin yıl önce neolitik döneme aitti.

Han, yeni keşif konusunda “Bu keşif, üst paleolitik dönem insanlarının geçimlerini sağlamak için çok aktif bir şekilde balık avladığını düşündürtüyor” dedi.

Bulunan kalker ağırlıkların, 14 ile 52 gram arasında olduğu 37 ila 56 milimetre çapında olduğu belirtildi.

Bu keşiften önce, Japonya’nın güneyindeki bir adada yer alan Maedun mağarasında 23 bin yıl öncesine ait olta iğnesi ile avlanmaya ilişkin bilinen en eski balık avı aletleri bulunmuştu.