AIE: Enerji tasarrufuna yönelik yatırımlar katlanmalı

Uluslararası Enerji Ajansı (AIE), dünyadaki enerji dönüşümünün sağlanabilmesi için enerji tasarrufuna dair yatırımların büyük oranda arttırılması gerektiğini duyurdu. 

AIE tarafından yapılan açıklamada, dünyadaki ekonomik büyümeye bağlı olarak enerji ihtiyacının arttığına dikkat çekildi. Dünya ekonomisinin 2040’a kadar iki kat büyümesi halinde dahi enerji ihtiyacının çok küçük bir oranda artabileceğini söyleyen AIE Yöneticisi Fatih Birol, enerji dönüşümünün sağlanması için enerji tasarrufu sağlayacak önlemlerin alınması gerektiğini belirtti. 

BÜYÜYEN EKONOMİYE RAĞMEN ENERJİ İHTİYACI SINIRLANDIRILABİLİR 

AIE tarafından yayınlanan son rapora göre ulaşım, sanayi ve inşaat sektörlerinde uygulanacak önlemler sayesinde ekonomik büyümeyle paralel olarak enerji talebinin sınırlı tutulabilecek. Mevcut teknolojiler sayesinde enerji tasarrufu sağlayacak önlemlerin arttırılmasının mümkün olduğu vurgulanan raporda, fosil enerjiler (petrol, kömür, gaz) nedeniyle artan sera etkili gaz salınımlarının varacağı düzeye dikkat çekiliyor. 

Rapora göre, 2020 yılına kadar artacak olan sera etkili gaz salınımları sonraki yıllarda düşmeye başlayacak. Salınımlar 2040’a gelindiğinde bugüne oranla yüzde 12 azalmış olacak. 

2025’E KADAR İKİ KAT, SONRASINDA DA KATLANARAK ARTTIRILMALI 

2017 yılında enerji tasarrufunu öngören önlemlerin maliyetinin dünya genelinde 236 milyar dolara ulaştığı kaydedilen raporda, bunun bir önceki yıla oranla sadece yüzde 3 arttığına işaret ediliyor. Bu ise, önceki yıllara oranla artış hızında bir yavaşlama olduğu anlamına geliyor. 

AIE ise, dünyadaki ekonomik büyümenin daha az enerji kullanılarak sağlanabilmesi için tasarruf önlemlerine ayrılan bütçelerin katlanması gerektiğini savunuyor. Buna göre mevcut yatırımlar 2025’e kadar iki katına çıkarılmalı ve sonraki yıllarda ise daha da arttırılmalı. 

ZORUNLU ÖNLEMLER TÜM SEKTÖRLERE YAYILMALI 

Sanayi ve ulaşımdaki tasarruf önlemlerinin eksikliğine değinilen raporda, mevcut yatırımların yüzde 60’ının sadece inşaat sektöründe yapıldığına işaret ediliyor. Raporda, sadece otomobiller için getirilen zorunlu normların hem sanayide hem de inşaat sektöründe hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çiziliyor.
AIE’ye göre, enerji tasarrufuna dair önlemlerin arttırılması halinde özellikle ‘yükselen ekonomiler’ olarak adlandırılan ülkeler kazançlı çıkacak.