Almanya bu politikalarla CO2 hedefi tutturamayacak! 

Almanya’da hükümetin sunduğu ‘iddialı’ küresel ısınmayla mücadele hedeflerine rağmen Çevre Bakanlığı, mevcut politikalarla özellikle ulaşımdan kaynaklı karbondioksit salınımlarını azaltma hedefinin tutturulamayacağı uyarısını yapıyor.

Der Spiegel dergisinin Çevre ve Ulaşım bakanlıkları arasındaki anlaşmazlığa ilişkin haberine göre, Almanya’nın 2030 yılına kadar karbondioksit (CO2) salınımlarını azaltma hedefi tehlikede. Habere göre Çevre Bakanı Sosyal Demokrat Partili (SPD) Svenja Schulze ile Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) üyesi Ulaştırma Bakanı Andreas Scheuer arasındaki uzlaşmazlığın en önemli nedeni, ulaşım sektöründeki politikalar.

MEVCUT VAATLERLE CO2 HEDEFİ TUTTURULAMAYACAK 

Çevre Bakanı Schulze’nin trafikteki hız sınırı limitlerinin düşürülmesi ve aşırı yakıt tüketen araçların daha fazla vergilendirilmesi gibi önerileri, Ulaştırma Bakanı tarafından ‘ceza politikası’ olarak görülüyor. Bakan Schulze ise, ulaşıma yönelik sert önlemler alınmaması halinde 2030’a kadar CO2 salınımlarının 1990 seviyesinin yüzde 55 aşağısına çekme hedefinin gerçekleşmeyeceğini savunuyor.

Çevre Bakanlığı’nın tahminlerine göre, Ulaştırma Bakanlığı tarafından getirilmek istenen önlemlerle ulaşımdaki yıllık sadece 18 milyon ton CO2 salınımı engellenebilecek. Oysa Çevre Bakanlığı, ulaşım sektöründe 2030’a kadar CO2 salınımlarının yıllık 55 milyon tonluk azaltılamaması halinde iklim hedeflerinin tutturulmasının mümkün olamayacağının altını çiziyor. Bu tahminler, bakanlığın yaptırdığı bir bilimsel bilirkişi raporuna dayandırılıyor.

Öte yandan iki bakanlığın CO2 salınımlarına ilişkin anlaşmazlık noktalarından biri de Federal Araştırma Bakanlığı tarafından bir tarafsız bilirkişi raporu oluşturulması. Sağcı Ulaştırma Bakanı Andreas Scheuer, bu talebe karşı çıkmaya devam ediyor.

KİM NE İSTİYOR?

Elektrik enerjisinin üçte birinden fazlasını kömür santrallerinden sağlayan Almanya’da 2017 itibariyle CO2 salınımları yıllık 800 milyon tona yakın. Almanya böylelikle Çin, ABD, Hindistan, Rusya ve Japonya’dan sonra altıncı sırada yer alıyor. Bu ülkeleri İran ve Suudi Arabistan gibi büyük petrol üreticileri izliyor.

Alman Çevre Bakanı Svenja Schulze, salınımların azaltılabilmesi için trafikteki hız sınırı limitlerinin daha aşağıya çekilmesini ve aşırı yakıt tüketen araçların fiyatlarına ceza niteliğinde zam yapılmasını istiyor. Bu ceza, devlete aktarılacak.

Ulaştırma Bakanı Scheuer ise, elektrik motorlu araçları satın alacaklara ek teşvikler sunulması, demiryolları ulaşımını daha fazla yaymak ve yine bisiklet kullanımını arttırmak için milyarlarca Euro ek teşvik sunmayı planlıyor.