Almanya’da binlerce kişiden 'kömüre hayır' eylemi

Almanya’da Hambach Ormanı’ndaki ağaçların kesilmesine ilişkin yürütmeyi durdurma kararını kutlamak ve yenilenebilir enerji kullanımı için binlerce kişinin katıldığı kömür karşıtı bir eylem yapıldı.

Ormanda bir araya gelen gençler, aileler ve emekliler, RWE şirketine karşı hukuk zaferini kutladılar.

Aralarında Greenpace ve Bund gibi çevre örgütlerinin bulunduğu organizatörler, 20 bin kişinin katılımını bekliyordu. Ormanlık alan Aachen yakınında bulunuyor. Burada konferanslar ve konserler de düzenlenecek.

Çok sayıda polis alanda bulunurken, eylem barışçıl bir şekilde gerçekleşti.

Bir gün önce Münster’de bulunan Kuzey Ren Vestfalya İdare Yüksek Mahkemesi, kömür madenini genişletmek için sürekli küçültülen Hambach Ormanı'nda ağaçların kesimine ilişkin yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Mahkeme kararında Alman enerji devi RWE’nin Hambach ormanında ağaç kesme hakkının olmadığına hükmetti. Almanya Çevre ve Doğa Koruma Birliği'nin (BUND) yaptığı başvuru mahkeme tarafından incelenene kadar, diğer bir ifadeyle 2020’ye kadar ağaç kesimi durduruldu.

Bu karar geçici de olsa, çevreciler açısından gerçek bir zaferi ifade ediyor. Onlarca çevreci, altı yıldır ağaçlar arasında kurdukları kamplarda direniş sergiliyorlardı. Son haftalarda polis çevreciler karşı şiddet kullanarak, alandan çıkarmıştı.

Almanya’da kömür, özellikle 2022’ye kadar nükleer enerjiden çıkış kararı planı gerekçesiyle, elektrik üretiminin yüzde 40’ını temsil etmeye devam ediyor.