Almanya’da çevreciler, kömür ocağını işgal etti

Almanya’da günlerdir Ruhr bölgesinde toplanan binlerce çevreci, uzun bir yürüyüşün ardından, açık havadaki bir maden ocağına girmeyi başardı. Maden ocağındaki iş yavaşladı.

Almanya’daki protesto eylemi günlerdir dürüyor. Cumartesi günü polisle yaşanan kovalamaca ardından Ende Gelände (Son durak ya da tarihin sonu) üyesi çevreciler, Garzweiller maden tesisine sızdı.

Amacın Alman enerji devi RWE’nin işlettiğin maden ocağının faaliyetlerini felç etmek olduğu bildirildi.

Bir önceki gün de Ende Gelände aktivistleri Garzweiller madeni tarafından tedarik sağlanan Almanya’nın en büyük kömür santrallerinden Neurath fabrikasını işgal etti. Bu santralin faaliyetleri yavaşladı.

500 dolayında eylemci, kömür ocağına yakıt taşıyan trenleri durdurmak için raylara küçük kulübeler yerleştirdi.

Ayrıca, Garzweiller maden ocağını büyütme projesi ile yıkım tehdidi altında olan Keyenberg köyünde, “Friday for Future" hareketi 8 bin dolayında öğrenciyi bir araya getirdi.

Ende Gelände sözcüsü Kathrin Henneberger, yaptığı açıklamada bu eylemlerin “umut etmek için bir neden” olduğunu belirterek, “Siyasetçilerin iklim krizi karşısında benzeri görülmemiş başarısızlığına rağmen, binlerce kişi bugün iklim adaleti için açık bir sinyal gönderiyor” dedi.

Hanneberger, “İster bir eylem olsun, ister bir okul grevi veya blokaj, bu hareket fosil yakıt çağına son vermekte kararlıdır” diye ekledi.

Cuma günü, “Friday for Future" hareketinin çağrısı ile 16 ülkeden 40 bin dolayında kişi Almanya’nın Aachen kentinde kömüre son verilmesi ve iklim için somut tedbirler alınması için yürümüştü.

Almanya’nın 2011’de nükleerden çıkış kararı ardından, kömür karşıtı hareket önem kazandı. Hükümet, kısa bir süre önce 2038 yılına kadar kömüre son verme kararı aldı, ancak çevreciler bunu çok uzun bir süre olduğu, maden ocakları ve santrallerin kapatılması için henüz net bir takvim oluşturulmadığı tepkisinde bulunuyor.