Almanya’da yoksulluk: Emekliler çalışmak zorunda kalıyor

Düzenli olarak ekonomik büyüme ve işsizlik sayısının azalmasıyla övünülen Almanya’da milyonun üzerinde emekli bireyin geçinebilmek için çalışmak zorunda kaldığı duyuruldu.

Passauer Neue Presse gazetesine konuşan Alman Sol Parti (Die Linke) Milletvekili Sabine Zimmermann, ülkedeki emekliler arasındaki çalışan sayısının son 15 yılda iki kat arttığını söyledi.

Federal Çalışma Ajansı (BA) tarafından yayınlanan rakamları temel aldığını söyleyen Zimmermann, Aralık 2017 itibariyle 65 yaş üzeri 1,1 milyon emeklinin ‘Minijob’ denilen ve aylık 450 euroyu geçmeyen işlerde çalıştığını belirtti. Zimmermann, 2003 yılında bu sayının sadece 587 bin olduğunu hatırlattı.

MINIJOB’DA İLK SIRAYI 65 YAŞ ÜSTÜ BİREYLER ALDI

2003 yılında ülkede Minijob denilen işlerde çalışanlar arasında en büyük grubun 688 bin kişiyle 35-40 yaş arası bireyler olduğunu belirten Zimmermann, günümüzde ise 65 yaş üstü bireylerin ilk sırayı aldıklarının altını çizdi.

Almanya’da 2000’li yılların başında dönemin sosyal demokrat-yeşil koalisyonu tarafından hayata geçirilen Agenda-2010 yasaları çerçevesinde çalışanların maaşları uzun yıllar düşük tutulmuştu. Ayrıca Minijob denilen ve sosyal güvenlik ödemelerinin kısıtlı olduğu işler yaygınlaştırılmıştı.

Asgari ücretin ancak son yıllarda yaygınlaştırılabildiği Almanya’da, düşük veya az saatli işlere mahkum edilen milyonlar yoksulluk sınırında yaşamak zorunda bırakıldı. Ülkede en az 1,2 milyon çalışan yoksulluk sınırı altında.

Ayrıca 82 milyonluk ülkede en az 13,5 milyon kişi yoksulluk içinde yaşıyor. İşsiz sayısının 2,5 milyon ile yüzyılın en düşük seviyesinde olduğu ülkede, işsizlerin yüzde 70’i yoksulluk riski altında.