Altay'da bulunan kemik Neandertal ve Denisovian insanın çocuğuna ait

Sibirya’daki Altay dağlarındaki bir mağarada bulunan bir buçuk santimetrelik kemik üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda, kemiğin 50 bin yıl önce Neandertal insanı ve Denisovian insanın çiftleşmesinden doğan bir kız çocuğuna ait olduğu ortaya çıktı.

Altay dağlarındaki bir mağarada 2012 yılında bulunan bir kemiğin incelenmesinin sonuçları açıklandı. Sonuca göre, kemik bir çocuğa ait ve Neandertal ile Denisovian insanının çiftleşmesi sonucunda doğduğu ortaya çıktı.

AFP’ye konuşan Leipzig’deki Max Planck Antropoloji ve Evrimci Enstitüsünden Viviane Slon Denisovian ve Neandertal insanının ayrışımının 400 bin ile 500 bin yıl öncesinde yaşandığını hatırlattı.

Neandertal insanının dünyadan yaklaşık 40 bin yıl önce yok olduğunu vurgulayan Slon, Denisovian insanının da dünyadan yok olduğunu söyledi.

DNA analizlerinin Denisova insanının genetiğinin bir bölümünü Homo Sapiens’e bıraktığını da kaydeden Slon, bu oranların ise yüzde 1 Asya, Amerika yerlilerine bıraktığını, yüzde 5’lik bir oranda Denisova genlerinin Avustralya yerlileri olan Aborjin ve Papua Yeni Gine’deki insanlarda olduğunu vurguladı.

Günümüz insanının Afrikalılar dışında DNA’sının yüzde 2’lik bölümünün de Neandertal genleri olduğunu da sözlerine ekledi. Bunun da her iki insan türünün tarih içerisinde karşılaştığını dile getirdi.

2012’de Sibirya’daki Altay dağlarında bulunan bir mağarada bulunan bir buçuk santimetrelik kemikte yapılan incelemeler sonucunda, kemiğin 13 yaşındaki ve araştırmacılar tarafından “Denny” adı verilen bir kız çocuğuna ait olduğu tespit edildi. Kız çocuğunun yaklaşık 50 bin yıl önce yaşamış.

Kız çocuğunun öldüğü belirtilen mağarada daha önce de Denisova insanına ait kalıntılar bulunmuştu. Genetisyenlerin kız çocuğunda anne ve babasına ait kromozomların ayrıştırılabildiğini de belirten Leipzig’deki Max Planck Antropoloji ve Evrimci Enstitüsünden Svante Pääbo, “En başta laboratuvarda bir yanlışlık olduğunu düşündüm” şeklinde bir açıklamada bulundu.

Neandertal insanını Afrika’dan ayrıldıktan sonra Avrupa ve Asya’nın batısına doğru dağılırken, Denisova insanı ise Asya’nın doğusuna doğru dağıldı.

Denisova insanın tespit edilmesinin kökeninde olan Pääbo “Neandertal ve Denisova insanının çok sık karşılaşma imkanı yoktu. Ama olduğunda ise birbirlerine karşı herhangi bir ön yargıları yoktu” diye konuştu.