Amazon yangınlarında yüzde 180 artış

INPE uzay ajansından elde edilen verilere göre, Brezilya Amazonlarında bu yıl şimdiye kadar tüm 2021'den daha fazla orman yangını kaydedildi.

Çevre ve Yerli hakları grupları kritik yağmur ormanlarının daha fazla korunmasını talep ederken, resmi rakamlara göre Brezilya'nın genişleyen Amazon bölgesinde bu yıl şimdiye kadar 2021'in tümünden daha fazla orman yangını görüldü.

Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü (INPE) Pazartesi günü yaptığı açıklamada, uydu izlemenin bu yıl 1 Ocak ile 18 Eylül arasında 75 bin 592 yangın tespit ettiğini, bu da geçen yılın tamamı için tespit edilen 75 bin 090'dan zaten daha yüksek olduğunu söyledi.

Greenpeace Brezilya sözcüsü Andre Freitas, son rakamları “öngörülen bir trajedi” olarak nitelendirdi.

Brezilya'daki yerli hakları savunucuları, Bolsonaro hükümetini yıkım dalgası ve Amazon bölgesinde artan tehditler nedeniyle kınadı.

Bu yılın başlarında yapılan bir araştırma, Brezilya'daki Yerli topraklarının sınırlarının son otuz yılda ormansızlaşmaya karşı bir engel oluşturduğunu gösterdi – ancak hak grupları Bolsonaro yönetiminin arazi koruma sürecini durdurduğunu söylüyor.

Yerli gruplar, yağmur ormanlarında madenciler, keresteciler ve çiftçiler tarafından düzinelerce ölüme ve yasadışı toprak gaspına yol açan "cezasızlık kültürü" olarak tanımladıkları şeyi protesto etmek için Pazar günü Sao Paulo'da yürüyüş yapmıştı.

Toprak gaspları, Yerli kabileler ile doğal kaynakları sömürmek için yasa dışı olarak korunan toprakları işgal eden gruplar arasında çatışmalara yol açtı.

Yerli lider ve kongre adayı Sonia Guajajara, “Halkımızı canlı tutmak istiyoruz. İnsanlarımızın çevreyi savunmak için savaşmaya devam etmesini, suları savunmak için savaşmasını, Toprak Ana'yı savunmak için savaşmasını istiyoruz" dedi.

Brezilya Ulusal Piskoposlar Konferansı'na bağlı bir grup olan Yerli Misyoner Konseyi, geçen yıl Yerli topraklarda 305 “mal işgali, kaynakların yasadışı sömürüsü ve mülke zarar” vakası kaydetti.

Bu, Bolsonaro'nun göreve gelmesinden bir yıl önce 2018'de bu tür 109 olaydan daha yüksek ve yüzde 180'lik bir artışa tekabül ediyor.