Amsterdam’dan yeni imaj arayışı: ‘Vizyonunuzu değiştirin’

Aşırı turizmin olumsuz etkileriyle başa çıkmaya kararlı olan Amsterdam, şehrin imajını sadece parti odaklı olmaktan çıkararak kültürel ve sanatsal zenginliklerine vurgu yapacak yeni bir kampanya başlatıyor.

Amsterdam Belediye Meclisi, Mart ayında başlatılan önceki girişimin beklenen etkiyi yaratamamasının ardından genç parti müdavimleri dışındaki turistleri çekmek amacıyla "Vizyonunuzu Yenileyin" adlı bir kampanya başlatacağını duyurdu.

Belediye meclisi tarafından yapılan açıklamada, Amsterdam'ın son yıllarda "her şeyin serbest olduğu" imajı kazandığı ve sadece "sansasyon ve kaba eğlence" arayan ziyaretçilere vurgu yapıldı.

Kampanya, "gerçek Amstellodammers"ın yaşamlarını ve şehirdeki kültürel zenginlikleri vurgulayarak şehre farklı bir bakış açısı getirmeyi amaçlıyor.

Kampanya, online videolar aracılığıyla gerçekleştirilecek ve bekarlığa veda partileri için popüler olan Red Light District, barlar ve kafeler yerine Amsterdam'ın diğer yönlerine odaklanacak. "Vizyonunuzu Yenileyin" kampanyası, şehre daha fazla çeşitli ziyaretçi çekmeyi hedefliyor.

‘GELMEYİN’ KAMPANYASI İSTENİLEN SONUCU VERMEDİ

Mart ayında başlatılan "Gelmeyin" kampanyası, özellikle genç Britanyalılara ve 18-35 yaş arası erkekleri caydırmaya odaklanmıştı. Ancak Belediye Başkanı Femke Halsema'nın meclise gönderdiği bir mektuba göre, bu kampanya istenen etkiyi yaratmamıştı. Yeni kampanya, şehrin imajını düzeltmeyi ve sadece parti turistlerini değil, daha geniş bir kitleyi cezbetmeyi amaçlıyor.

Amsterdam, aşırı turizmin getirdiği sorunlarla başa çıkabilmek için esrar içmenin yasaklandığı Red Light District sokaklarındaki kısıtlamalara ek olarak turist vergisini artırma planları yapıyor.

2024 yılında geceleme başına yüzde 12,5'e çıkacak olan turist vergisi, Avrupa'daki en yüksek vergi olacak.