AP: Kozmetiğin hayvanlar üzerinde test edilmesine son verilsin!

Avrupa parlamenterleri, kozmetik ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmesine son verilmesine yönelik bir karar tasarısını ezici bir çoğunlukla kabul etti.

Brüksel’de toplanan parlamenterler, Avrupa Birliği’ni hayvanlar üzerinde kozmetik testlerin dünyanın her yerinde yasaklanması için mücadele etmeye çağırdı.

14 oya karşı 620 oyla kabul edilen kararda, “Hayvanların denek olarak kullanılması artık kozmetik ürünleri için bir gerekçe olamaz” denildi.

Parlamenterler, AB ve üye devletlerden “vatanda muhalefetini” ve “yenilikçi ve insani deneme yöntemlerinin geliştirilmesini desteklemelerini” istedi.

AB'DE 2013'TEN BERİ YASAK AMA... 

Avrupa Birliği, 2013 yılında kozmetik sanayisinde hayvanların denek olarak kullanılması ve hayvanlar üzerinde test edilen ürünlerin satışının yasaklanmasına karar vermişti. Ancak parlamentoya göre bu yasak da AB’deki kozmetik sektörüne negatif bir etkide bulunmadı. Aksine 2 milyon iş birimi ile dünyadaki en büyük kozmetik ürün pazarı olarak yer edindi.

80 ÜLKEDE SERBEST

Bununla birlikte dünya ülkelerinin yüzde 80’inde hayvanlar üzerinde kozmetik testler yapılması ve bu kozmetik ürünlerin ticarileştirilmesine izin veriliyor. Avrupa Parlamentosu, bazı kozmetik ürünlerinin AB dışında hayvanlar üzerine test edildikten sonra yeniden AB’ye geri dönmesine tepki göstererek, Avrupa Komisyonu ve Avrupa Birliği yöneticilerinden bu sorunu Birleşmiş Milletler’e taşımasını istedi.

Liberal gruptan Avrupa parlamenteri Frédérique Ries, “Tüm dünyada her yıl tavşanlar, hamsterler, fareler, milyonlarca hayvan laboratuvarlarda öldürülüyor (...) Genellikle daha ucuz, daha hızlı ve etkili alternatif test yöntemleri mevcut” dedi.

Avrupa Parlamentosu ayrıca Avrupa Komisyonu’nu serbest ticaret anlaşmalarında hayvanlar üzerinde test edilen kozmetik ürünlerini çıkarması talebinde bulundu.