AP onayladı: 2035’te termik motorlu araçlara son

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği (AB) sera gazı emisyonlarını azaltma ve karbon nötrlüğü hedefine ulaşmak için 2035 yılına kadar yeni termik motorlu araç satışına son vermeyi hedefleyen projeyi onayladı.

Avrupa Parlamentosu’nda yapılan oylamada sağcı temel grup olan Avrupa Halk Partisi (EPP) muhalefetine rağmen tasarı 279 oya karşı 340 oyla kabul edildi. 21 parlamenter de çekimser kaldı.

Ulaştırma Komisyonu Başkanı Karima Delli, “İki düşman kardeş olan otomobil ve iklimi uzlaştıran tarihi bir anlaşmaya vardık” dedi.

Metin 2035’ten itibaren Avrupa’da yeni otomobiller ve kamyonetlerin CO2 emisyonlarını sıfıra indirmeyi öngörüyor.

Düzenleme, 2035’ten itibaren AB'de yüzde 100 elektrikli araçlar lehine yeni benzinli ve dizel otomobiller, hafif ticari araçların ve hibritlerin (benzinli-elektrikli) satışının fiili olarak durdurulması anlamına geliyor.

Karar, Avrupa'daki yeni otomobillerden kaynaklanan CO2 emisyonlarını 2035 yılına kadar sıfıra indirmek için Temmuz 2021'de yayınlanan bir Avrupa önerisine dayanıyor. Somut olarak, yalnızca elektrikli arabalar satılabilecek.

Avrupa Parlamentosu ile Avrupa Birliği Konseyi Ekim 2022’de anlaşmaya varmışlardı. Metnin yürürlüğe girebilmesi için üye devletleri temsil eden Konsey’in de resmi olarak onay vermesi gerekiyor.

Bu karar aynı zamanda 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını yüzde 55 oranında azaltmayı hedefleyen “Fit for 55” paketi için atılan ilk adım özelliğini taşıyor.

Avrupa'nın önde gelen seyahat biçimi olan otomotiv endüstrisi, AB’deki CO2 emisyonlarının yüzde 15'ini oluşturuyor.