AP otomobiller için CO2 emisyon normlarını sertleştirdi

Avrupa Parlamentosu, otomobiller için CO’ emisyon normlarını sertleştirerek, 2030 yılına kadar emisyonların yüzde 40 oranında düşürülmesini hedef olarak önüne koydu.

Avrupa Parlamentosu’nda 3 Ekim Çarşamba günü yapılan oylamada karbondioksit (CO2) emisyon normlarının sertleştirilmesine onay verildi. Bu kurallar, 2020’den itibaren tüm ticari otomobillere uygulanacak.

Parlamenterler 2025’te yüzde 20, 2030’a kadar yüzde 40 oranında emisyon azaltılmasını hedef olarak belirledi.

Parlamentonun aldığı bu karar, Avrupa Komisyonu’nun ifade ettiği hedeften daha ileri bir düzeyi ifade ediyor. Komisyon, Kasım 2017’de CO2 emisyonlarının yüzde 30 ile sınırlandırılmasını önermişti. Ancak Avrupa Otomobil Üreticileri Derneği, “Ulaşması çok zor bir hedef” olarak tepki göstermişti.

Çevre örgütleri ve Avrupa Yeşiller grubu, bunun çok yetersiz olduğunu belirterek, otomobil lobilerine verilmiş bir hediye olduğu tepkisinde bulunmuştu.

Her ne kadar Avrupa parlamenterleri otomobil üreticileri üzerindeki baskıyı arttırsa da, kararın üreticilere dayatacak bir pozisyonda değiller. Avrupa Birliği Çevre Bakanları Konseyi’nin 9 Ekim’de bir araya gelerek, tavrını belirlemesi gerekiyor. Daha sonra da Avrupa Komisyonu, Parlamentosu ve Konseyi arasında müzakereler başlatılacak. Nihai kararın 2019 başında, Avrupa parlamentosu seçimlerinden önce verilmesi bekleniyor. Otomobil üreticileri ise AP’nin ortaya koyduğu hedefin aşağıya çekilmesi için özellikle Almanya ve Fransa hükümetlerine güveniyor.