Arap ülkelerinde yoksulluk ve işsizlik derinleşiyor

Yapılan bir araştırmaya göre Arap ülkeleri dünyanın en büyük işsizlik oranına sahip olurken, yoksul insanların sayısı da bölge nüfusunun üçte birini aştı.

Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu tarafından Arap bölgesindeki ekonomik ve sosyal gelişmeler üzerine yayınlanan bir araştırmaya göre, Arap bölgesi 2022'de yüzde 12'lik bir işsizlik oranına ulaştı. Bu da dünyadaki en yüksek işsizlik oranını ifade ediyor.

Araştırma, Covid-19 sonrası ekonomik toparlanma çabalarının önümüzdeki yıl bu oranın çok hafif bir düşüşle yüzde 11,7'ye gerilemesine yol açacağını tahmin ediyor.

Arap dünyasındaki yoksulluk da boyutlanarak, nüfusun üçte birinden fazlasına denk gelen 130 milyon kişiyi etkiledi.

Bu oranın gelecek iki yılda artarak 2024’te nüfusun yüzde 34’üne ulaşması bekleniyor.

Öte yandan Covid salgını ve Ukrayna savaşının yol açtığı aksamalara rağmen Arap bölgesindeki ekonomik büyümenin 2023’te yüzde 3,4 oranında büyümesi, enflasyonun bu yıl yüzde 8’de kalması ve 2024 yılında yüzde 4,5’e düşmesi öngörülüyor. 2022’de enflasyon yüzde 14 olarak kayda geçti.

Komisyon, bölgesel düzeydeki olumlu ekonomik büyüme beklentilerine rağmen, Ukrayna'daki savaşının etkisiyle ülkeler arasında ciddi farklar oluştu.

Savaşın yansımalarının tüm Arap ülkelerinde aynı olmadığına dikkat çeken araştırmanın başlıca yazarı Ahmed Mummi, Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri ve diğer petrol ihracatçısı ülkelerin yüksek enerji fiyatlarından yararlanmaya devam edeceğine işaret etti.

Ancak paralel olarak, petrol ithal eden ülkeler, artan enerji maliyetleri ve gıda arzı kıtlıkları ile turizm ve uluslararası yardımla bağlantılı girişlerdeki düşüş başta olmak üzere çeşitli sosyo-ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalacak.

Mummi, "Mevcut durum, petrol ihracatçısı Arap ülkelerine rezerv biriktirerek ve kapsayıcı büyüme ile sürdürülebilir kalkınma sağlayan projelere yatırım yaparak ekonomilerini enerji sektöründen uzaklaştırarak çeşitlendirme fırsatı sunuyor" dedi.