Avaşîn destanındaki Delila

Avaşîn Delila, iki yıl boyunca büyük bir sabırla kendisini Kürdistan dağlarında yaşamaya hazırlamış. Şimdi Avaşîn’deki destanda sabrın verdiği olgunlukla mücadelesine devam ediyor.

Kolay değil bir kadının, bir gencin öyle bir solukta ‘Haydi ben bir dağa çıkayım’ demesi. Kimisi eşini, kimisi işini, kimisi eğitimini, kimisi çocuklarını; dağa çıkanın, yani gidenin ardında bırakacakları vardır.

Kürt Halk Önder Abdullah Öcalan, Şam’da PKK’ye yeni katılanlara hitaben, ‘Ardınızda dağılmış bir hane bıraktıysanız gelmeyin!’ dediği Kürdistan dağlarına, ‘ülke’ diyerek akın ediyorlar. Kürdistan’ın coğrafyasının cennetlerinden Avaşîn’de bugün HPG ve YJA STAR gerillaları destan yazıyor. Bu destanın içinde yer alanlardan biri de aynı zamanda sağlık çalışmaları da yürüten gerilla Avaşîn Delila’dır. O, diasporada büyümüş bir Kürt genç kadını.

Gerilla Avaşîn Delila, 2013’te YJA STAR’a katılma kararı aldığını ve bunu ailesi ile paylaştığını, ancak ailesinin itirazıyla karşılaştığını söyledi. Ailesinin de desteği ve onayı ile Kürdistan dağlarına gelmek için kararını bir süre ertelediğini belirten Delila, kararından vazgeçmediğini vurguladı. Delila, “Sırf ailemin isteği üzerine demokratik siyaset içerisinde yer aldım fakat HDP’nin Haziran 2015’teki Amed mitingine saldırı, artık benim için son nokta oldu. Katıldım” dedi.

Sağlık eğitimi almasına ve demokratik siyaset yürütebilecek durumda olmasına rağmen kendisine yaşam soluğu olarak dağların dışında herhangi bir mekan göremeyen Delila, iki yıl boyunca büyük bir sabırla kendisini Kürdistan dağlarında yaşamaya hazırlamış.

Delila, bugün Avaşîn’de yazılan destanda sabırlı beklemiş olmanın verdiği olgunlukla mücadelesine devam ediyor.