Avrupa’da aşırı sıcak alarmı

Avrupa’yı hafta başından itibaren aşırı sıcaklar vuracak. Termometrelerin 40 dereceyi görmesi bekleniyor. Küresel ısınma ile birlikte aşırı sıcakların artacağı bildiriliyor.

Fransa’dan Yunanistan’a, Birleşik Krallık’tan Belçika ve İspanya’ya kadar, Avrupa aşırı sıcak dalgası ile karşı karşıya kalacak. Magreb ve İspanya’dan gelen sıcak hava dalgası, bu hafta sonundan itibaren tüm kıtayı etkisi altına alarak, hafta içi zirve yapacak.

Uzmanlar aşırı sıcaklarda, su başta olmak üzere çok sıvı tüketmeyi, mümkün olduğunca güneşte kalmamayı, güneş kremi kullanmayı ve havanın serinlediği gece vakitlerinde evleri havalandırmayı öneriyor.

Fransa’nın yarısından fazlası aşırı sıcakların etkisi altında olacak. Pazar günü 30 dereceye ulaşması beklenen sıcaklıklar, hafta içerisinde yükselmeye devam edecek. Hava sıcaklıkları Bretonya bölgesi hariç ülkenin geniş bir kısmında 40 dereceye yaklaşacak. Bu ülkede hava sıcaklıkları 1900 yılından bu yana ortalama 1.4 derece arttı. 2015’te Paris’te yapılan İklim Anlaşması, hava sıcaklıklarının sanayi öncesi düzeye göre 2 derece ile sınırlandırılmasını öngörüyordu. Ama mevcut gidişat, devletlerin halen yeterli tedbir almadığını gösteriyor.

Fransa meteoroloji servislerinin tahminlerine göre, ısınma 2071-2100’e doğru 2 dereceye ulaşabilir. Aşırı sıcak dalgasının 2021’den itibaren artması ve yüzyılın ortasına kadar iki veya üç kat daha sık yaşanması bekleniyor.

Belçika’da hafta içerisinde sıcaklıkların 34 veya 35 derece olması bekleniyor. İsviçre de Salı günü 36 derece, Çarşamba günü 37 derece sıcaklık görmeye hazırlanıyor.

Almanya’da hava sıcaklıklarının Salı günü 37 dereceye, Çarşmba günü de 38 dereceye çıkacağı tahmin ediliyor.

İspanya’da aşırı sıcak dalgası karşısında “sarı alarm” verildi. Bir çok bölgede sıcaklıkların 36 dereceyi aşması bekleniyor. Meteoroloji servisi, 2018’de olduğu gibi normalde daha sıcak bir yaz bekliyor.

Birleşik Krallık ise Pazar gününden Salı gününe kadar özellikle fırtına bekliyor. MetOffice, “Sıcak, nemli ve istikrarsız bir hava öngörülüyor” dedi.

Yunanistan, sıcaktan en fazla etkilenen ülkeler arasında olacak. Bu ülkede sıcaklıklar bu hafta sonundan itibaren 39 dereceye kadar çıkacak.