Avrupa’da gençlerin iklim isyanı sonuç veriyor

Avrupa’nın bir çok ülkesinde aylardır gençler, iklimin korunması için dersleri boykot ederek eylem yapıyor. İsviçre’nin Basel kantonu parlamentosu, iklimin korunması için olağanüstü hal ilan etti.

Basel kanton parlamentosunda kabul edilen karar tasarısında, 2 Şubat’taki öğrencilerin iklim eylemine doğrudan gönderme yapıldı. Gençler iklim için düzenlediği eylemde, iklimin korunması için yetkilileri derhal harekete geçmeye çağırmıştı.

Kanton parlamentosuna sunulan karar tasarısı, 17 oya karşı 71 oyla kabul edildi. Kararın bağlayıcılığı yok ancak parlamentonun iklimin korunmasına öncelik vermesini taahhüt ediyor.

Daha önce Fribourg ve Vaud kantonları da iklim felaketlerine karşı benzer bir karar almıştı.

15 MART’TA KÜRESEL GREV

Öğrencilerin öncülük ettiği iklim eylemleri, Avrupa’nın bir çok ülkesine yayıldı. Özellikle Belçika’da her hafta yapılan eylemlere onbinlerce kişi katılıyor. Gençler 15 Mart’ta ise küresel çapta greve gitme kararı aldı. Çevre hareketi Greenpeace de greve destek veriyor.

BELÇİKA: Belçika’da Ocak ayı başından bu yana her hafta Perşembe günü gençler Brüksel sokaklarına çıkıyor. Daha sonra bir çok kentte yayılan eylemlere, her hafta katılımlar onbinleri buluyor.

ALMANYA: Kolej, lise ve üniversite öğrencileri, WhatsApp üzerinde kurdukları gruplar üzerinde örgütlenerek, her hafta Cuma günü sokaklara çıkıyor. Cuma günleri 50 dolayında kentte yapılan yürüyüşlere genellikle 15 bini aşkın öğrenci katılıyor.

AVUSTRALYA: Dünyanın birinci kömür ihracatçısı ülkeleri arasında yer alan Avustralya’da 20 Şubat günü muhafazakar başbakan Scott Morrison’ın “sınıflarınızda kalın” çağrısına rağmen binlerce öğrenci dersleri boykot ederek hükümeti harekete geçmeye çağırdı. Avustralya’daki başlıca öğrenci eylemi 30 Kasım’da gerçekleşmişti. 15 Mart’ta gençler yeniden sokaklara çıkmaya hazırlanıyor.

FRANSA: Komşu Belçika’daki öğrenci eylemleri, Fransa’ya da sıçradı. Bu ülkede eylemler yeni yeni yapılanıyor. 15 Şubat günü Paris’te ilk adım adıldı. 500 dolayında kişi katıldı. Öğrenciler bundan böyle her Cuma günü derslere katılmayarak iklim için sokaklara çıkma kararı aldı.

HOLLANDA: Hollanda’da gençler ilk olarak 7 Şubat günü alanlara çıktı. O gün Den Haag’daki yürüyüşe binlerce kişi katıldı. Bir sonraki eylem için 14 Mart tarih olarak belirlendi.

BİRLEŞİK KRALLIK: İngiltere’de öğrenciler 15 Şubat günü ilk olarak sokaklara çıktı. Londra, Brighton, Leeds ve Manchester gibi kentlerde binlerce kişi eylem yaptı.

İSVİÇRE: 2 Şubat’ta küresel ısınmaya karşı İsviçre’nin birçok kentinde aynı andan alanlara çıkan onbinlerce kişi, yetkilileri uyararak “İklimi değil sistemi değiştirin” mesajı verdi. Organizatörlere göre 60 bin kişi eylemlere katıldı.

İSVEÇ: İsveç’te "Fridays for future" hareketi Ağustos 2018’de iklim için kuruldu. Her Cuma, Stockholm’deki parlamento önünde bir araya gelen gençler, sera gazı emisyonlarının düşürülmesi için hükümeti adım atmaya zorluyor.