Avrupa’nın en eski ormanları yok ediliyor

8 bin yıllık olan ve Avrupa’nın en eski ormanlarından sayılan Bialowieza’da Adalet Divanı’nın kararına rağmen ağaç katliamı devam ediyor.

Polonya ile Beyaz Rusya arasında 150 bin hektarlık bir alanı kapsayan Bialowieza Ormanı’nın Polonya’da kalan kısmında büyük bir katliam yapılıyor.

Avrupa Adalet Divanı tarafından geçtiğimiz hafta alınan ‘kesimlerin derhal durdurulması’ kararına rağmen Polonyalı yetkililer kesimlere devam ediyor.

Ormanlık alanın 60 bin hektarlık kısmı Polonya sınırları içerisinde bulunurken, bu alanın da 10 bin hektarlık bir kısmı Birleşmiş Milletler tarafından Unesco Doğal Mirası olarak kabul edilmişti.

KABUK BÖCEĞİ BAHANESİYLE AĞAÇLAR KESİLİYOR

Dünyanın ve de Avrupa’nın sayılı tarihi ormanlarından olan Bialowieza’daki ağaç kesimlerine bahane olarak ise, ormanlardaki kabuk böcekleri gösteriliyor.

Polonya hükümetinin izniyle daha önce 2012-2021 arasında 63 bin metreküp ağaç kesilmesi planlanırken, geçtiğimiz yıl bunun 3 katına çıkarılması kararlaştırılmıştı. Bu kararla kesilecek ağaçların 188 bin metreküp olacağı duyurulmuştu.

BÖCEKLERDEN KORUMAK İÇİN KESMEYE GEREK YOK!

Ancak Greenpeace Polonya örgütü tarafından yapılan açıklamada, Adalet Divanı’nın acil kararına rağmen kesimlerin devam ettiği duyuruldu. Açıklamada, karardan sonra daha az olsa da kesimlerin yapılması sert bir dille eleştirildi.

Polonya Bilimler Akademisi tarafından yayınlanan bir raporda da, 8 bin yıllık tarihi olan ormanların kabuk böceklerinin varlığı nedeniyle kesilmesinin yanlış olduğuna dikkat çekilmişti. Raporda, yaşlı ormanların daha önce de bu tür böceklerin saldırısına uğradığı ve ‘insan müdahalesi gerekmeden de’ ormanların ayakta kalabileceğinin altı çizilmişti.