Avustralya flora ve faunası hiç olmadığı kadar tehdit altında

Avustralya flora ve faunasının, orman yangınları, kuraklık, insan faaliyetleri ve küresel ısınma nedeniyle hiç olmadığı kadar tehdit altında olduğu uyarısı yapıldı.

Avustralya flora ve faunasına ilişkin hükümet “şok edici” bir rapor yayınladı.

Bilimsel raporda ortaya konulan çevre hasarı, kayda değer ölçüde. 20’nci yüzyılın başından bu yana, ülkedeki ortalama kara sıcaklığı küresel ısınma nedeniyle 1,4 derece artış göstererek, fauna ve flora tahribatını hızlandırdı.

Çevre Bakanı Tanya Plibersek, bu belgeyi “şok edici” olarak yorumladı. Bakan Plibersek, raporun “Avustralya çevresinin yaşadığı kriz ve gerilemenin tarihini anlattığını” söyledi.

Raporun temel bulgularına göre, 2019-2020 orman yangınları sekiz milyon hektardan fazla bitki örtüsünü küle çevirdi ve ülkede 1-3 milyar hayvanı ölümüne veya yerinden edilmesine neden oldu.

Okyanus sıcak dalgaları, 2016, 2017 ve 2020'de Büyük Set Resifi’nde büyük mercan ağarmasına neden oldu.

Mart ayında yayınlanan bir hükümet raporu, resifin tekrar büyük ağarmaya maruz kaldığını tespit etti. 1990'dan beri milyonlarca hektar bakir orman da yok edildi.

Rapor, 2000 ile 2017 yılları arasında nesli tükenmekte olan türler için de yedi milyon hektardan fazla habitatın da yok olduğuna dikkat çekiyor.

Beş yıl içinde, Avustralya çevre yasaları uyarınca nesli tükenmekte olan türler listesine ulusal öneme sahip 200'den fazla bitki ve hayvan türü eklendi.

Rapor, tehdit altında oldukları şeklinde listelenen yeni türlerin sayısının beş yılda yüzde 8 arttığını belirtirken, «Avustralya diğer kıtalardan daha fazla memeli türünü kaybetti" vurgusunda bulunuyor.

Rapora göre Avustralya şehirleri de hızlı bir şekilde büyüyor. Bu durum ısı artışı, kirlilik ve kentsel atıklara yol açarken su ve enerji kaynakları üzerinde baskı oluşturuyor.

Raporda, "Sydney, doğal bitki örtüsünün yüzde 70'inden fazlasını kalkınma nedeniyle kaybetti" diyor.

WWF-Avustralya sorumlusu Rachel Lowry, "Bu raporun bulguları yürek parçalayıcı ve bu büyüklükteki kayıplara yol açan yönetim başarısızlıkları yıkıcı" dedi.

Lowry,  "Bu raporun uyarılarını görmezden gelirsek, doğu Avustralya'nın koalaları veya büyük planör gibi en büyük uçan memelimiz gibi simgesel türler sonsuza kadar yok olacak” diye uyardı.