Avusturalya’da 28 balina kıyıya vurdu

Avustralya’nın güney doğu ucundaki bir plajda 28 balina ölü olarak bulundu.

Salı günü öğleden sonra Victoria eyaletindeki Croajingolong Ulusal Parkı üzerinde uçuş yapan bir pilot, plaja vurmuş halde 27 pilot balina ve bir kambur balina saydı.

Bunun üzerine park yetkililer plaja giderek durumu inceledi. Durumu kritik olan 8 balinanın halen hayatta olduğu görüldü. Ancak Çarşamba günü yeniden döndüklerinde, tümünün ölmüş oldukları anlaşıldı.

Yetkililer, kambur balinanın pilot balinalardan önce kıyıya vurduğunu düşünüyor.

Victoria Parkı yönetiminden Gail Wright, balinaların neden kıyıya vurduğunun daha iyi anlaşılması için örnekler alındığını söyledi.

Yetkili, “Bu halen büyük gizemlerden biridir, karaya vurma durumunu neyin kışkırttığı bilinmiyor” dedi. 1980’li yıllardan bu yana Avustralya’nın sayısal olarak bu kısmına hiç bu kadar büyük miktarda balina vurmamuştı.

CUMARTESİ GÜNÜ DE 145 BALİNA ÖLMÜŞTÜ

Cumartesi günü de Yeni Zelanda’nın güneyindeki Stewart Adası’ndaki bir plajda 145 pilot balina bulunmuştu. Balinaların yarısı halen hayattaydı ancak, uzak olmaları kurtarma operasyonlarını imkansız kıldığı gerekçesiyle ötenazi yapılmıştı.

Balinaların kıyıya vurma nedenler net olarak bilinmiyor. Hastalıktan, yön hatasından, denizin geri çekilmesinden, uygun olmayan hava koşullarından veya bir yırtıcı tarafından takip edilmesinden kaynaklanabiliyor.