Azerbaycan'da 'COP29' düzenlenmesine Fransız siyasetçilerden tepki

Fransa'daki siyasetçiler, İklim Değişikliği Konferansı'nın (COP29) Azerbaycan'da düzenlenmesine tepki gösterdi.

Fransız siyasetçiler, Pazar günü La Tribune gazetesinde yayımlanan bir makalede, Birleşmiş Milletler'in 29. İklim Değişikliği Konferansı'nın (COP29) Azerbaycan'da düzenlenmesini sert bir dille eleştirdi. Bakü'nün, 11-22 Kasım 2024 tarihlerinde COP29'a ev sahipliği yapacağı, Dubai'de yapılan COP28 toplantısında alınan kararla doğrulandı.

Paris (Anne Hidalgo, PS), Montpellier (Michaël Delafosse, PS), Strazburg (Jeanne Barseghian, EELV) belediye başkanları, Île-de-France (Valérie Pécresse, LR), Occitanie (Carole Delga, PS) ve Hauts-de-France (Xavier Bertrand, LR) bölge başkanları, LR senato lideri Bruno Retailleau ve Marsilya'nın eski belediye başkanı Michèle Rubirola (EELV) gibi isimler, bu kararın, Azerbaycan rejiminin saldırganlığını ve insan haklarına yönelik ihlallerini aklamak için kullanılacağını ifade etti.

Siyasetçiler, hidrokarbonlara bağımlı bir ülkede iklim konferansı düzenleme kararını da eleştirirken, "Azerbaycan ekonomisinin yüzde 90'ı petrol ve gazdan oluşuyor" dedi. Benzer eleştiriler, bu yıl Dubai'de düzenlenen COP28 öncesinde bilim insanları ve çevre örgütleri tarafından da dile getirilmişti.

'DİKTATÖRLÜĞE DESTEK ANLAMINA GELECEK'

Ayrıca, Bakü'nün muhaliflerine yönelik baskılarını eleştiren yetkililer, bu skandal kararın, İlham Aliyev'in yönettiği diktatörlük rejimine açık çek vermek olduğunu belirtti. Ayrıca, Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın Aralık başında erken başkanlık seçimi düzenlediğini ve demokrasiyi tamamen reddeden bir şekilde sınırsız sayıda dönem başkanlık yapabileceğini de ekledi.

Bu karar, Azerbaycan'ın Ermenistan ve Dağlık Karabağ'a karşı askeri güç kullanması sonrasında alındı. Ermeni halkının yoğun olarak yaşadığı Yukarı Karabağ Bölgesi geçen Eylül ayında Azerbaycan tarafından hızlı bir saldırı sonucu tamamen işgal edilerek etnik bir temizlik yapıldı.

Siyasetçiler, Bakü rejiminin cezasız kalmasına son verilmesi gerektiğini vurgulayarak, Fransa ve Avrupa Birliği'ni, COP29 için başka bir yer bulmak amacıyla her şeyi yapmaya çağırdı. Politikacılar, Azerbaycan'ın Avrupa'daki etkisini genişletmek için kurduğu yolsuzluk sistemini de eleştirdi.