‘Balta girmemiş ormanlar’ yüzde 10 azaldı

Yayınlanan son bir çalışmaya göre, dünya üzerinde her yıl neredeyse bir ülke büyüklüğünde ormanlık alan yok ediliyor.

Oxford Üniversitesi’nde yapılan ‘balta girmemiş ormanlar’ üzerine bir konferansta sunulan rakamlara göre, dünya üzerinde son 17 yılda günlük ortalama 200 kilometrekarelik ormanlık alan yok oldu. Buna göre 2000-2017 yılları arasında dünya ormanlarının yüzde 10’luk kısmı ya talan edildi ya da aşınmaya uğratıldı.

‘Balta girmemiş ormanlar’ veya ‘insan aktivitesinin olmadığı’ ormanlık alanların baz alındığı ve uydu görüntülerinin incelendiği araştırmaya göre, bu tür ormanların alanı 2017 itibariyle 11,6 milyon kilometrekare idi. Bu tür ormanların kriterleri arasında en az 500 kilometrekarelik bir alanda hiçbir yol, tarımsal faaliyet, mayın veya demiryolu faaliyetinin olmaması bulunuyor. Ayrıca bu tür alanlara geniş çayırlar da dahil ediliyor.

Konferanstaki sunumda, özellikle 2014-2016 yılları arasında geniş ormanlık alanların insani aktivitelere açıldığına dikkat çekildi. Bu yıllar arasında ‘balta girmemiş orman’ statüsünden çıkan ormanlık alanlarda yıllık 90 bin kilometrekarelik alana ulaşıyor.

Paraguay, Laos ve Gine’deki balta girmemiş ormanların 2030 yılına kadar paramparça edileceğine yer verilen araştırmada, Orta Afrika, Nikaragua, Birmanya, Kamboçya ve Angola’da ise 2040 yılına kadar ‘balta girmemiş orman’ kalmayacak.

Ormanların yol, maden ve tarımsal faaliyetler nedeniyle bölündüğü ülkelerin başında ise Rusya, Endonezya ve Brezilya geliyor.