Baraj inci kefali için tehdit

Erdîş (Erciş), Bêgirî (Muradiye), Ebex (Çaldıran) ve Bazîd (Doğubayazıt) arasında bulunan Morgedik Barajı'nın su tutulmaya başlanması üreme dönemindeki inci kefali için tehdit oluşturuyor.

Kurdistan’da güvenlik ve rant amacıyla kurulan barajlar doğa katliamına neden oluyor. Wan'ın (Van) Erdîş ilçesi Delicay suyu üzerinde yapılan Morgedik Barajı'nın kapaklarının kapatılması sonucu dere susuz kaldı. İnci kefalinin üreme ve göç yeri olan Deliçay suyunun yeterli olmaması nedeniyle balıklar üreme alanına ulaşamadığı için yumurtalarını bırakamıyor.

Van Gölü Havzası’nda yaşayan endemik balık türü inci kefalinin üreme dönemi, 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasında. Bu tarihler arasında avlanmak yasak. Yasağa rağmen binlerce ton kaçak yollarla avlanarak katlediliyor. İnci kefali bu tarih aralığında Van Gölü’nün sodalı suyundan tatlı suya doğru, suyun akışının tersine yüzdüğü zorlu bir yolculuk yapıyor.

Yumurtalarını bıraktığı yerlerden biri de Erdîş ilçesindeki Deliçay. Üreme için göçün sürdüğü dönemde çay üzerine kurulan Morgedik Barajı'nda su tutulmaya başlanması, inci kefalinin neslini tehdit ediyor.

BİNLERCE BALIK ÖLEBİLİR

Balık göçünün en yoğun yaşandığı dönemde baraj için tutulan sudan kaynaklı Deliçay'da su seviyesinin düşmesi sonucu binlerce balık oksijensiz kalarak ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kalırken, binlercesi ise yumurtalarını bırakmak için göç edemiyor. Erdîş kent merkezine 10 kilometre uzakta bulunan Balık Bendi bölgesinde binlerce balık, Deliçay’ın su seviyesi düşmesi nedeniyle suyun akışının tersine yüzemiyor. Bu durum, toplu katliamına neden olabilir.