Bebek bezlerinde zehirli madde uyarısı

Fransa hükümeti, bebek sağlığı için risk oluşturabilecek maddeler içeren bebek bezleri konusunda üretici ve dağıtıcıları uyararak, 15 gün süre verdi.

Fransa Sağlık Güvenliği Kurumu, atılabilir bebek bezlerinde kullanılan bazı kimyasal maddelerin bebek sağlığı için risk oluşturabileceği uyarısında bulundu.

Kurum, bu alanda küresel düzeyde yapılan ilk raporunu yayınladı. Bunun üzerine hükümet, üretici ve dağıtıcılara bebek bezlerindeki sözkonusu maddeleri arındırma konusunda taahhütte bulunmaları için 15 gün süre verdi.

Beslenme sağlığı, çevre ve çalışma güvenliği kurumu Anses, bebek bezlerinde aralarında parfüm, dioxin ve hatta böcek ilaçlarının olduğu çok sayıda kimyasal maddeye rastladı. Bazı bebek bezlerinde bu maddelerin, sağlık için belirlenen sınırları aştığı belirtildi. Raporda, bebeklerin sağlığı için hemen ve ağır tehlikeler olmadığı ancak, bu risklerin dışlanamayacağı vurgulandı.

Araştırma kapsamında 23 tip bebek bezi test edildi ancak kurum raporunda bunların hangi markalara ait olduğunu açık bir şekilde belirtmeyerek, gizli tutmayı tercih etti. Ancak kurumun müdürü, kimyasal maddelerin ekolojik olarak tanımlananlar dahil tüm tip bebek bezelerini ilgilendirdiğini kaydetti.

Fransız kurum, bir bebeğin hayatı boyunca 3.800 ile 4.00 bebek bezi kullandığı hesabı üzerinden, bunların sağlık üzerindeki etkilerini değerlendirmeye aldı.