Belçika, üç yıl içerisinde 7 nükleer reaktörünü kapatacak

Belçika, 2025 yılına kadar 7 nükleer reaktörünü kapatmayı planlıyor ancak hükümet koalisyonunun yedi ortak partisi arasındaki anlaşma gereği yeni nesil nükleer enerjinin kapısını kapatmıyor.

Başbakan Alexander De Croo, bugün yaptığı açıklamada, Belçika'nın planlandığı gibi 2025 yılına kadar 7 nükleer reaktörünü kapatmayı planladığını söyledi. Hükümet koalisyonunun yedi ortak partisi arasında bir gece süren müzakerelerin ardından şafakta bu hassas konuda bir anlaşmaya varıldı.

Nükleer enerjinin aşamalı olarak kullanımdan kaldırılması 2003'ten beri yasalarda yer alıyor, ancak birbirini izleyen hükümetler toplam 6 gigawatt (GW) güce sahip yedi reaktörün kapatılmasını telafi etme kapasitesini geliştirmekte yavaş kaldı. Bu eski tesislerin tamamen kapatılması için son tarih, Ekim 2020'de göreve başlayan mevcut hükümetin taahhüt ettiği bir tarih olan 2025'tir.

Yedi koalisyon partisinden biri olan MR'ın muhalefetine rağmen, yedi reaktörün 2025 yılına kadar belirli koşullar altında kapatılacağı doğrulandı.

Alexander De Croo düzenlediği basın toplantısında, hükümetin ülke için " enerji arz güvenliğini" ve "fiyat kontrolünü" garanti etmek istediğini yineledi. 

Nükleer enerji, Belçika'da üretilen elektriğin yaklaşık %40'ını oluşturuyor. 

Ancak hükümet anlaşması yeni nesil nükleer enerjinin kapısını kapatmıyor. Yeni nesil nükleer enerji, yani "daha güvenli" olarak sunulan küçük modüler reaktörler (SMR) araştırmalarına yaklaşık 100 milyon avroluk bir yatırım sağlıyor .