Bendimahi Çayı ranta kurban edildi

Wan Gölü’ne dökülen en büyük su kaynağı olan Bendimahi Çayı, üzerinde yapılan HES ve barajlar nedeniyle tamamen kurudu. Çay’da bulunan milyonlarca balık ve canlı yok oldu.

Wan’ın Bêgirî (Muradiye) ilçesinde bulunan Bendimahi Çayı, üzerinde yapılan barajlar ve HES’ler ile Devlet Su İşlerinin (DSİ) sulama amacıyla suyu kesmesi nedeniyle kurudu. Vadideki suyun kuruması nedeniyle İnci Kefali balığı olmak üzere çayda yaşayan milyonlarca canlı yok oldu.

MİLYONLARCA CANLI SUSUZLUKTAN ÖLDÜ

Çay üzerinde bulunan HES ve barajlarının yanı sıra, Devlet Su İşleri 17. Bölge Müdürlüğü tarafından Bendimahi Çayı'nın 8 kilometresine kurulan sulama regülatörleri, çayın kurumasında en büyük etkenlerden biri.  Regülatör kapaklarının tamamının kapatılması nedeniyle Bendimahi Çayı tamamen kururken, çayda bulunan İnci Kefali yumurtaları ve yavrularının Wan Gölü'ne ulaşma yolu kapandı.

‘FELAKETİN HABERCİSİ’

Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık, Bendimahi Çayı'nın tarihte ilk defa kuruduğunu söyledi.  Çayın kurumasının bir felaketin habercisi olduğunu söyleyen Kalçık, “Rant uğruna, doğal güzelliği ile adından bahseden, milyonlarca canlıya ev sahipliği yapan Bendimahi Çayı yok edildi. Bendimahi Çayı'nın kuruması, vahşi kapitalist sistemin bir sunucudur. Birileri HES’ler nedeniyle rant elde edecek diye doğa yok ediliyor. Bendimahi Çayı bugün yandaşlara peşkeş çekilmiş durumda. Devlet, suyu pazarlayamaz. Yeraltı ve yerüstü, devletin malı değil halkın malıdır. Rant ve peşkeş nedeniyle milyonlarca canlı yok edildi” dedi.

‘RANT İÇİN DOĞA KATLEDİLİYOR’

Kalçık, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bölgemizde zaten yeterli miktarda yağmur yağmıyor. Bu bölgenin su kaynağı kar yağışıdır. Kışın yağan kar, ilkbahar ve yaz aylarında bu bölgenin su kaynaklarını besliyor. Özellikle küresel ısınma nedeniyle su kaynaklarının debileri azaldı. Birçok su kaynağı bu nedenle kurudu. Küresel ısınmanın bu kadar etkili olduğu bu dönemde, devletin su kaynaklarını koruması gerekirken bunun tam tersini yapıyor. Var olan su kaynaklarının üzerine HES ve barajlar kurdu. Bu HES ve barajlar, bölge halkına ve doğaya hiçbir faydası olmazken, rant için yandaşlarına peşkeş çekiliyor. Dere ve çay üzerinde kurulan HES ve barajlar nedeniyle var olan suların kururken doğa yok edildi, canlılar katledildi. Bizim bölgemizde yaşanan budur. Umarız bu yanlıştan geri dönülür, doğa yeniden canlanır.”