Berlin’de Tesla’ya karşı ‘berxwedan jiyan e’ diyerek direniyorlar

ABD merkezli elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın Berlin yakınlarındaki Grünheide'de bulunan fabrikasını genişletme planı, çevreci aktivistlerin yoğun protestolarına sahne oluyor.

"Tesla'yı Durdurun" girişimi adı altında örgütlenen yaklaşık 80 aktivist, fabrikanın genişletilmesinin ormanlık alanın yok olmasına ve bölgedeki içme suyu kaynaklarının zarar görmesine neden olacağı gerekçesiyle eylemlerine devam ediyor.

Tesla, mevcut 300 hektarlık fabrikanın yanına depolama tesisleri ve çalışanların çocukları için bir anaokulu inşa etmeyi planlıyor. Ancak bu genişleme planı, yaklaşık 100 hektarlık alandaki ağaçların kesilmesini gerektiriyor. Bölgede son beş yılda yaşanan kuraklık nedeniyle fabrikanın yüksek su talebi, yerel halk için büyük bir endişe kaynağı oldu. Grünheide sakinleri, geçen hafta yapılan bir oylamada fabrikanın genişletilmesine karşı çıktı.

AKTİVİSTLERİN GÖRÜŞLERİ

Eylem alanında “Berxwedan jiyan e” yazılı bir pankart da dikkat çekiyor. Eylemciler arasında yer alan ve Kürt özgürlük hareketine sempati duyduğu için Kürtçe öğrenen Mara, "Kürt özgürlük hareketinin ekoloji ve insana dair bakışı bize güç veriyor," dedi. 

ANF’ye konuşan Mara, Kürt özgürlük hareketinin sadece Kürtler için değil, insanlık için de bir umut olduğunu belirtti ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün önemine vurgu yaptı.

Yerel bir sakin olan Berchen ise, "Suyumuzu korumak için buradayım," dedi. Berchen, Oder-Spree bölgesinde büyüdüğünü ve bölgedeki su kaynaklarının korunması için mücadele ettiğini ifade etti. 

Tesla'nın fabrikasının genişletilmesi planına karşı kişisel bir mücadele verdiğini belirten Berchen, "Elon Musk'ın arabaları yenilenebilir enerji ile ürettiğini ve bunun yeşil bir teknoloji olduğunu iddia ediyor, ancak bu ormanı kesmek istiyor. Bu anlatı doğru değil," diye ekledi.

ANTİ-KAPİTALİST MÜCADELE

Orman işgali ve yaşam hakkında konuşan Dissy, "Elektrikli araçlar Elon Musk'ın kâr çıkarlarına hizmet ediyor," ifadelerini kullandı. 

Dissy, birkaç haftadır ormanda yaşadığını ve burada gerçekleşen yıkıma karşı çıktığını belirtti. Mücadelenin sadece ormanları korumakla kalmayıp, aynı zamanda üretilecek elektrikli arabalar için gerekli olan suyun korunmasına yönelik olduğunu vurgulayan Dissy, "E-arabalar insanlar için değil, Elon Musk'ın kâr çıkarlarına hizmet ediyor," diye ekledi. 

Dissy, mücadelelerinin anti-kapitalist bir mücadele olduğunu vurguladı ve yeşil kapitalizme karşı çıktıklarını belirtti. 

"Yeşil bir devrime ihtiyacımız var," diyen Dissy, kapitalizmin doğayla ve insanlarla birlikte iyi bir yaşamı sürdüremeyeceğini ifade etti. Ayrıca, kadınların bu mücadeledeki rolünün önemine dikkat çekerek, "Bu elbette büyük ölçekte feminist bir mücadele, çünkü kapitalist sistem ataerkildir ve ona karşı mücadele etmeliyiz," diye belirtti.

ÇAĞRI

Protestolar devam ederken, aktivistler tüm dünyadaki insanları bu mücadeleye destek vermeye çağırıyor. "Biz burada yaşam için mücadele ediyoruz, kendimiz ve diğerleri için," diyen Berchen, kapitalizmin ve sosyal adaletsizliğin küresel bir sorun olduğunu belirtti. 

Aktivistler, kapitalizmin doğayı ve insanları sömürmesine karşı durmak için uluslararası bir dayanışma çağrısında bulunuyor. 24 Mayıs Cuma günü Grünheide'de yapılacak büyük bir protesto gösterisi için hazırlıklar sürerken, çevreci aktivistler ve yerel halk, Tesla'nın genişleme planlarına karşı direnmeye devam ediyor.