Berxbir Şenliği yasak dinlemedi

Türk devletinin Hakkari’deki yayla yasağına rağmen her yıl olduğu gibi yaylalara çıkılıp Kuzu Kırpma Şenliği (Berxbir) düzenlendi.

AKP yönetimindeki Türk devleti, tüm Kuzey Kürdistan’da olduğu gibi Hakkari’de de OHAL adı altında sıkıyönetim uyguluyor. Hakkari’de hemen hemen tüm yayla ve kırsal alanlar yasaklı. Yurttaşlar, yasağa rağmen yaylalara çıkarak yüzlerce yılın geleneği olan Kuzu Kırpma Şenliği'ni (Berxbir) düzenledi.

Hakkari merkeze bağlı 3 bin rakımlı Mêrga Bûtê yaylasına çıkan yurttaşlar, gelenek haline gelen Kuzu Kırpma Şenliği yaptı. Yaylada bulunan köylüler koyun ve kuzularını kırparken, Hakkari merkez ve köylerden ise binlerce vatandaş katıldı. Renkli görüntülerin yaşandığı şenlikte yemekler yapılarak, halaylar çekildi. İki gün süren şenlikte, ilk gün kuzu ve koyunlar yıkanırken, ikinci gün ise kırpma işlemi yapılıyor.

DEVLET BİRLİĞİMİZDEN KORKUYOR

Şenliğe katılan yurttaşlar, devletin baskı ve yasaklarına rağmen kültürlerini yaşamaya devam edeceklerini söyledi. Bu tür etkinliklerin Kürt halkının birlik ve beraberliğini pekiştirdiğini ifade eden yurttaşlar, şunları paylaştı: “Devlet de bunu bildiği için Kürt halkının bir araya gelmesini istemiyor. Bu yüzden Kürt halkının binlerce yıldır bir arada olduğu, kültürünü ve dilini koruduğu yerleri yasaklamaya çalışıyor. Yüzyıllardır bu baskı ve zulme nasıl direndiysek bundan sonra da direneceğiz. Yayla yasaklarıyla halkın ekonomisini bitirip göçertmeye çalışıyor. Kürt halkı olarak kesinlikle bu oyunlara gelmeyeceğiz. Ne bölgemizi terk edeceğiz ne de ekonomik ve kültürel faaliyetlerimizden vazgeçeceğiz. Halkımız bu şenlikte birlik ve beraberliği dosta ve düşmana bir daha gösterdi.”