Beyaz Gül Hareketi

Bundan 77 sene evvel Almanya’nın Münih şehrinde üç Alman öğrenci Nazi Almanyasına karşı bir direniş hareketi örgütledikleri suçlamasıyla idam edildi. Tarihe Beyaz Gül hareketi olarak geçen bu girişim Hitler’e karşı örgütlenen nadir direnişlerden biriydi.

1943 yılı İkinci Dünya Savaşının zirve noktasıydı. Nazi Almanyası Rusya, Kuzey Afrika cephelerinde ağır darbeler yemeye başlamıştı. Ancak ülke içinde neredeyse tam bir Nazi egemenliği hakimdi. Hiçbir muhalif ses duyulmuyordu.

Bu süreçte Münih’te bir grup genç Beyaz Gül adlı bir hareket başlatarak Nazi iktidarına karşı direniş örgütlemeye girişti. Grubun kurucularından Alex Schmorell, savaş karşıtıydı, Hitler’in bir megalomanyak olduğunu söylüyor ve mutlaka bir şeyler yapmaları gerektiğini anlatıyordu.

Schmorell ve arkadaşları Christoph Probst ile Hans Scholl, Nazi iktidarının uygulamalarına karşı bildiriler yazıp dağıtmaya başladı. Grup bildirilerini telefon rehberinden rastgele seçtikleri adreslere bırakıyordu.

8 ve 15 Şubat günleri ise Münih’te duvarlara şehrin birçok noktasında “Kahrolsun Hitler” sloganları yazıldı.

18 Şubat günü ise Hans ve kızkardeşi Sophie Scholl, Münih Üniversitesinde bildiri dağıtmaya karar verdiler. Planları bildirileri öğrencilerin dersten çıktıktan sonra bulabilecekleri merdivenlere bırakmaktı.

Planın son aşamasında Sophie’nin elinde bazı bildiriler kalmıştı. Onları bir balkondan merdivenlere doğru attığı sırada bir hizmetli onu gördü ve Gestapoyu aradı. Gestapo kısa sürede Scholl kardeşleri yakaladı.

Scholl kardeşler ve Beyaz Gül hareketinin diğer üyeleri Münih’te Halk Mahkemesinde yargılandı.

Dava hâkimi tam üç bin kişi hakkında ölüm cezası veren Nazi hâkim Roland Freisler’dir. Soğukkanlı, olgun tutumları bu eli kanlı hakimi delirtir. Öfkeyle bağırır mahkeme salonunda: “Reiche’ın savaş sırasında gördüğü en tehlikeli vatan ihaneti bu hainlerin yaptıklarıdır.” Beyaz Gül’ün üç üyesi nisan ayında asılır, diğer üyeleri 12 yıla varan hapis cezalarına mahkûm edilirler. Karar açıklandığında da üç arkadaş, savundukları değerlerden ödün vermez. Sophie yargıca dönerek şöyle seslenir: “Bir gün bizim durduğumuz bu yerde siz duracaksınız.”
İki kardeş ve arkadaşları Christoph Probst 22 Şubat 1943 günü giyotinle idam edildi. Hans Scholl’ün son sözleri “Yaşasın Özgürlük”tü.

Grubun kurucularından Alexander Schmorell ise bundan kısa bir süre sonra yakalandı ve daha sonra idam edildi.

Beyaz Gül hareketinin son bildirisi bundan kısa bir süre Almanya dışına çıkarılarak Müttefiklere ulaştı. Müttefikler milyonlarca bastıkları bu bildiriyi Alman şehirlerine havadan attı.

Grubun üyelerinden biri olan Lilo Ramdohr, 2013 yılında hayata gözlerini yumdu. Ramdohr, 2012 yılında Rus Ortodoks kilisesinin Alexander Schmorell’i aziz ilan etmesine “Eğer bunu bilseydi kahkahalarla gülerdi. O bir aziz falan değil, normal bir insandı” demişti.