Bir ülke daha plastik poşetleri yasaklıyor

Fransa ve İtalya’nın ardından Avusturya’da da plastik poşetlerin tümüyle yasaklanması kararı alındı.

Avusturya’nın çevre, orman, tarım ve turizmden sorumlu Sürdürelebilirlik ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, plastik poşetlerin 2020 yılından itibaren tümüyle yasaklanacağı duyuruldu.

Bakan Elisabeth Köstinger, Avusturya’nın Fransa ve İtalya’dan sonra böyle bir kapsamlı yasak kararı alan üçüncü ülke olacağını belirtti.

Bakanlığın kararıyla sağlam veya daha ağır olan poşetler ise istisnai olarak üretilebilecek. Buna gerekçe olarak bu tür poşetlerin birden fazla kez kullanılmaları gösterildi.

8,8 milyon nüfuslu Avusturya’da sadece gıda sektöründe yılda 430 milyon kadar plastik poşet tüketildiği bildiriliyor. Bunun sonucu yıllık 7 bin ton plastik çöp oluşuyor. Plastik çöplerin özellikle sebze ve meyveler için kullanılan ince plastik poşetler nedeniyle oluştuğu biliniyor.

Plastik çöplerin karada ve denizde yol açtığı zarar nedeniyle AB ülkelerinde plastik üretim ve tüketimini azaltmaya yönelik politikalar devreye giriyor. Son olarak AB, tek kullanımlık plastik bardak, tabak, pipet ve çatal-kaşıkların kullanımını önümüzdeki yıllardan itibaren yasaklama kararı almıştı.