BM’den son uyarı: Somali açlığın eşiğinde

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Bürosu (OCHA), tarihi bir kuraklık yaşayan Somali’nin açlığın eşiğinde olduğu uyarısında bulundu.

OCHA şefi Martin Griffiths, “Açlık kapıyı çalıyor. Bugün, son bir uyarıdır” dedi.

Somali’nin başkenti Mogadişu’da basın toplantısı yapan Griffiths, son verilerin ülkenin güneyindeki iki ilçe olan Baidoa ve Buurhakaba'da "bu yıl Ekim ve Aralık ayları arasında bir kıtlık (...) yaşanacağına dair somut belirtiler gösterdiğine" dikkat çekti.

Perşembe günü Somali’ye ulaşan Griffiths, Baidoa'daki ziyareti sırasında “çok yetersiz beslenmiş, zar zor konuşabilen çocukları” gördüğünü söyledi.  OCHA şefi, “birçok Somalilinin dayandığı acı ve ıstırap düzeyinin kendisini derinden şok ettiğini” belirtirken, Baidoa için “yaklaşan felaketin merkez üssü” dedi.

BM rakamlarına göre ülke genelinde toplam 7,8 milyon insan, yani nüfusun neredeyse yarısı tarihi kuraklıktan etkileniyor ve bunların 213 bini yüksek açlık riski altında bulunuyor.

Açlık ve susuzluk 2021'den bu yana bir milyon insanı yollara düşürdü. Ülke on yıl içinde üçüncü kuraklığını yaşıyor, ancak OCHA’ya göre şu anki kuraklık "2010-2011 ve 2016-2017'deki korkunç kuraklıkları süre ve ciddiyet açısından geride bıraktı."

Somali, 2011-2012'de yarısı beş yaşın altındaki çocuklardan oluşan yaklaşık 260 bin kişinin ölümüne neden olan bir kıtlığa maruz kalmıştı.

Temmuz 2011 ile Şubat 2012 arasında ülkenin güneyinde ve merkezinde çeşitli sektörlerde kıtlık ilan edilirken, 2017 yılında uluslararası toplumun erken seferberliği sayesinde yeni bir felaket önlenmişti.

Ancak bu yıl, Yemen, Afganistan ve Ukrayna gibi çok sayıda insani acil durumla karşı karşıya kalındığında, insani sivil toplum örgütleri ve BM kurumları tarafından bir trajediden kaçınmak için yapılan birçok çağrı sadece Somali'de değil, tüm Afrika Boynuzu'nda (Etiyopya, Kenya) çok az ilgi gördü.

Haziran ayının sonunda sivil toplum örgütü Save The Children, uluslararası toplumu Somali'de “feci bir kıtlığa doğru bir uyurgezer gibi” ilerlediği konusunda uyarmıştı.