BM: Her yıl 6 milyar ton kum okyanuslardan çıkarılıyor

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), her yıl yaklaşık altı milyar ton kum ve diğer çökeltilerin okyanuslardan çıkarıldığını belirterek, bu faaliyetin biyolojik çeşitlilik ve balıkçılık kaynakları üzerinde ciddi sonuçları odluğu uyarısında bulundu.

UNEP araştırmasında yapay zekaya başvurdu. BM uzmanları, gemilerin yerini belirlemeye yardımcı olan Otomatik Tanımlama Sistemini (AIS) kullandı ve daha sonra kum madenciliği teknelerini hareket tarzlarına göre ayırt etmek için yapay zekayı eğitti.

UNEP'in veri analiz merkezi müdürü Pascal Peduzzi, AFP'ye yaptığı açıklamada, gemiler tarafından yayılan bu sinyallerin "gezegendeki tüm teknelerin hareketlerine erişmeye" olanak tanıdığını belirtti.

Daha sonra yine yapay zeka sayesinde devasa miktardaki verilerin analiz edilmesi gerekiyor.

UNEP’ye göre analizler henüz başlangıç ​​aşamasında ve gemilerin yalnızca yüzde 50'si şu anda izleniyor.

Ancak BM, 2012'den 2019'a kadar denizlerden ve okyanuslardan her yıl dört ila sekiz milyar ton arasında deniz kumu ve diğer çökeltilerin çıkarıldığını tahmin ediyor.

Peduzzi, her yıl ortalama altı milyar ton kum ve diğer çökertilerin okyanuslardan çıkartıldığını belirtirken, bunun da “günde bir milyondan fazla kum yüklü kamyonla eş değerde” olduğunu kaydetti.

BM, 2020-2023 dönemine ilişkin rakamları bu yıl tekrar yayınlayabilmeyi umuyor. Ancak veriler bu aktivitenin büyümeye devam ettiğini ve "devasa boyutlara ulaşmaya başladığını" gösteriyor Peduzzi, nehirlerin denizlere ve okyanuslara her yıl 10 ila 16 milyar ton arasında tortu taşıdığına dikkat çekti.

Peduzzi, kum çıkaran bu gemilerin "deniz tabanını öğüten" ve "sterilize eden", okyanustaki mikroorganizmaların yok olmasına neden olan ve biyolojik çeşitlilik ile balıkçılık kaynaklarını tehlikeye atan "elektrikli süpürgeler" gibi olduğunu ifade etti.

Bu nedenle BM, rakamların yayınlanmasının ötesinde, sektördeki şirketlerle, madencilik uygulamalarını iyileştirerek çevreye daha saygılı olmaları konusunda görüşmelerde bulunmayı umuyor.

BM'ye göre uluslararası uygulamalar ve düzenleyici çerçeveler büyük farklılıklar gösteriyor.

Aralarında Endonezya, Tayland, Malezya, Vietnam ve Kamboçya'nın da bulunduğu bazı ülkeler son yirmi yıldır deniz kumu ihracatını yasaklarken, diğerlerinin herhangi bir mevzuatı veya düzenlemesi ya da etkili bir izleme programı yok.

UNEP, uluslararası topluluğa, özellikle tarama tekniklerinin iyileştirilmesi için uluslararası düzenlemeler oluşturma çağrısında bulunurken, kıyıların, çevrenin ve çevre ekonomisinin dayanıklılığı açısından önemi nedeniyle kumsallardan kum çıkarılmasının yasaklanmasını tavsiye ediyor.