BM: Küresel ısınma ile Afrika’da açlık artacak

Mısır’da binlerce delegenin katıldığı iklim zirvesi COP27’de eğer acil olarak bir şeyler yapılmazsa Afrika’da açlığın artacağı uyarısı yapıldı.

BM Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) çevre ve iklim bölümü müdür yardımcısı Zitouni Ould-Dada, kalkınmakta olan çok sayıda ülke gibi Sudan’da sel felaketleri, kuraklık ve doğal afetlerin açlığı arttıracağı uyarısına bulundu.

Şarm El-Şeyh'te düzenlenen COP27'nin oturum aralarında AFP'ye konuşan Ould-Dada, "Afrika'nın kendisi de zengin kaynaklara sahipken buğdayının yüzde 40'ını Rusya ve Ukrayna'dan getirmesi normal değil" dedi.

Yetkili, "Küresel olarak yoksulluk ve açlıkla mücadele etmek için siyasi irade gerekir” vurgusunda bulundu.

BM yetkilisi "Eğer acilen sert önlemler alınmazsa açlık artacak çünkü iklim değişikliği her yerde hissediliyor, Sudan gibi en çok tehdit altındaki bölgelerde daha da baskılayıcı" diye uyardı.

Yılın önemli bir bölümünde boğucu sıcakların hakim olduğu ve bu yaz şiddetli yağışlar sonucu 150’ye yakın kişinin hayatını kaybettiği Sudan, dünyada küresel ısınmanın en fazla tehdit ettiği beş ülke arasında sıralanıyor.

Sudan zaten çatışmalar ve savaşlar nedeniyle korkunç bir tablo oluşturuyor.  Darfur’da 2003’ten beri iç savaşta 300 bini aşkın kişi hayatını kaybetti, 2 milyonu aşkın kişi göçe maruz kaldı. Gözlemciler bu savaşı, dünyada iklim bağlantılı ilk çatışma olarak ele aldı.

O zamandan beri, hayvancılık veya su ve meraya erişim konusundaki kabile çatışmaları her yıl yüzlerce ölüme neden olmaya devam ediyor: BM'ye göre ocak ayından bu yana 800'den fazla kişi hayatını kaybetti ve 260.000'den fazla kişi yerinden edildi.