BM: Radikal tedbir alınmazsa küresel ısınmayı sınırlamak imkansız

Birleşmiş Milletler tarafından iklim değişikliklerine ilişkin hazırlanan yeni bir raporda, radikal tedbirler alınmazsa küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlandırmanın imkansız olduğu uyarısı yapıldı.

BM’ye bağlı birçok kurum ve ortaklık eden bilim insanları tarafından hazırlanan "United in Science 2021" başlıklı yeni rapor, iklim değişikliklerine ilişkin küresel zirve COP26’dan birkaç hafta önce yayınlandı.

Rapora göre iklim değişiklikleri ve sonuçları giderek ağırlaşıyor. Covid-19 salgınının yol açtığı atmosferdeki CO2 emisyonlarında yaşanan geçici azalma bu süreci yavaşlatmadı.

2015’te COP21 sırasında iklim değişikliklerine ilişkin yapılan Paris Anlaşması’nda küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutma, mümkünse 1,5 derece ile sınırlandırma çağrısı yapılıyordu.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, raporun Paris Anlaşması'nın hedeflerine götüren "yoldan ne kadar saptığımızı gösteren endişe verici bir teşhis" olduğunu belirtti.

Guteres, raporun önsözünde "Bu yıl fosil yakıt emisyonları yeniden toparlandı, sera gazı konsantrasyonları artmaya devam ediyor ve insan faaliyetlerinden kaynaklanan şiddetli hava olayları tüm kıtaların sağlığını, yaşamını ve geçim kaynaklarını etkiledi" diye yazıyor.

Guetteres, “Sera gazı emisyonları derhal ve büyük ölçekte azaltılmadıkça, insanlar ve gezegen için feci sonuçlar doğuracak ısınmayı 1,5 ° C ile sınırlamak imkansız olacaktır” diye uyardı.

BM’nin yeni iklim zirvesi COP26, 31 Ekim’den 12 Kasım’a kadar İskoçya’Nın Glasgow kentinde yapılacak.