BM uyardı: İklim rekorları kırılıyor, bir yol ayrımındayız

İklim zirvesi COP28 açılışında, 2023'ün kayıtlara geçen en sıcak yıl olacağı ve rekorları kıran bir dizi istatistikle işaretlendiği konusunda uyarı yapıldı.

Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Başkanı Petteri Taalas, sera gazlarının rekor seviyelerde olduğunu, küresel sıcaklıkların rekor seviyelerde seyrettiğini belirtti. Petteri, Antarktika buzullarının tarihsel olarak en ince durumda olduğunu belirtti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, COP28 için Dubai’de toplanan liderlere seslenerek, bu sıcaklık rekorlarının dünya liderlerine "soğuk terler döktürmesi" gerektiğini ifade etti.

Bilim insanları, küresel ısınmayı sınırlama kapasitesinin azaldığına dikkat çekiyor. Paris iklim anlaşmaları, küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyelerin iki santigrat derece altında tutmayı hedefliyordu. Ancak 2023 sonu itibarıyla küresel ısınma, bu referans seviyesinin yaklaşık 1.4°C üzerindeydi.

WMO, El Niño'nun 2024'te küresel sıcaklıklara katkıda bulunmasının muhtemel olduğunu belirtti. Bu fenomen genellikle ortaya çıkışını takip eden yılda küresel sıcaklıklarda bir artışla ilişkilendiriliyor. Ön rapor ayrıca üç ana sera gazının konsantrasyonlarının 2022'de rekor seviyelere ulaştığını gösterdi.

CO2 seviyeleri sanayi öncesi döneme kıyasla yüzde 50 daha yüksek; bu da emisyonlar önemli ölçüde azaltılsa bile "sıcaklıkların önümüzdeki uzun yıllar boyunca artmaya devam edeceği" anlamına geliyor.

Tüm bu rekorlar, gıda güvenliğinin azalması ve kitlesel göç dahil olmak üzere dramatik sosyo-ekonomik sonuçlar doğuruyor.

Antonio Guterres, görüntülü mesajında, "Bu yıl, dünyanın dört bir yanında yangınların, sellerin ve aşırı sıcaklıkların vurduğu topluluklar gördük" dedi.

BM Genel Sekreteri Guterres, liderlere fosil yakıtların aşamalı olarak kullanımdan kaldırılması ve yenilenebilir enerji kapasitesinin üç katına çıkarılması çağrısında bulundu.

"Küresel sıcaklık artışını 1.5°C ile sınırlamak ve en kötü iklim kaosundan kaçınmak için bir yol haritamız var" diyen Guterres, COP28'de ciddi tedbirler alacak liderlere ihtiyaç olduğunu vurguladı.