BM uyardı: Sera gazı yoğunluğu rekor seviyede

Birleşmiş Milletler (BM), 2022 yılında sera gazlarının rekor seviyelere ulaştığını ve bu eğilimin tersine çevrilemeyeceği uyarısında bulunarak, fosil yakıt tüketiminin acilen azaltılması çağrısında bulundu.

BM’ye bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) yayınladığı Sera Gazı Bülteni'ne göre, karbondioksit (CO2) küresel ortalama konsantrasyonları sanayi öncesi seviyelerin %50 üzerine çıkarak rekor kırdı.

Metan (CH4) ve azot oksit (N2O) konsantrasyonları da geçen yıl rekor seviyelerde arttı. WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, bilim camiasının yıllardır süren uyarılarına rağmen, dünya genelinde sera gazlarının artış gösterdiğini ve iklim değişikliği konusunda hala yanlış yönde ilerlendiğini belirtti.

2015 Paris Anlaşması, küresel ısınmayı sanayi öncesi dönemden bu yana 2 santigrat derecenin "çok altında" ve mümkünse 1.5 derece ile sınırlandırmayı hedefliyor. Ancak 2022'de ortalama küresel sıcaklığın sanayi öncesi döneme kıyasla 1.15°C daha yüksek olduğu belirlendi.

Atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonu, metan konsantrasyonu ve azot oksit konsantrasyonu, sırasıyla %150, %264 ve %124 arttı. Bu gazların başlıca kaynağı, fosil yakıtların yanması ve çimento üretimi olarak belirlendi.

WMO, bu artışın devam etmesi durumunda küresel sıcaklıkların yükselmeye devam edeceğini ve küresel ısınma etkisinin mevcut seviyelerinin ötesine geçeceğini vurguladı.

WMO Başkanı, gezegenin geleceğinin aşırı sıcaklıklar, yoğun yağışlar, buzulların erimesi, deniz seviyelerinin yükselmesi ve okyanusların ısınması ve asitleşmesi gibi olaylarla karşı karşıya olduğu korkunç bir tabloyu çizerek, fosil yakıt tüketiminin acilen azaltılması gerektiğine inandığını ifade etti.