Bologna’nın bin yıllık ‘eğik kule’si için sarı alarm

İtalya'nın Bologna kentinde yaklaşık bin yıldır istikrarlı bir şekilde ayakta duran 'eğik kule' olarak da bilinen Garisenda kulesi, aşırı eğilme nedeniyle çökme tehlikesiyle karşı karşıya.

İtalya'nın Bologna şehri, 12. yüzyıldan bu yana Bologna silüetine hakim olan ikonik kulelerinden birinin ani ve beklenmedik çöküşü" için bir sivil koruma planı başlatıyor.

Yakındaki Asinelli Kulesi'nin ikiz kardeşi olan Garisenda Kulesi, 50 metrenin biraz üzerinde yüksekliğiyle Bologna'nın simgesel turistik yerlerinden biridir. Ancak en azından 14. yüzyıldan beri binanın üst 32 metrelik kısmının stabilize edilmesi amacıyla kaldırıldığı zamandan beri eğiliyor.

Kule şu anda 4 derecelik bir açıyla eğiliyor; bu, ünlü Pisa Kulesi’nin 5 derecelik eğiminden biraz daha az diktir. Yerel yönetimler yıllar boyunca kulenin bütünlüğünü korumak için kapsamlı çalışmalar yürüttü.

Ekim ayında yerel yetkililer halkın güvenliği için kulenin etrafını çitle çevirmeye ve kulenin çökmesi durumunda diğer binaları koruyacak bir yapı inşa etmeye karar verdi.

The Times gazetesine konuşan bir şehir sözcüsü, "Uzmanlar tarafından hazırlanan yeni bir rapor, kulenin büyük bir düşme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor, bu nedenle her olasılığa karşı hazırlıklı olmamız gerekiyor" dedi.

Yerel basında çıkan haberlere göre, uzmanların 2022'den bu yana kulenin bütünlüğü konusunda endişeleri vardı. Ancak antik kulelerin hareketlerini ölçen sensör okumaları, Ekim 2023'e kadar alarmları tetikledi ve kulenin etrafındaki alanın acilen kapatılmasına neden oldu ve etrafındaki yollardaki trafik geçici olarak durduruldu.

Belediye meclisi, "olası bir çöküşten kaynaklanan enkazı kontrol altına almak, çevredeki binaların hassasiyetini ve nüfusun maruziyetini azaltmak ve ayrıca yasak bölgeye erişimi engellemek için koruyucu bir metal kordon dikilecek" dedi.

Halihazırda devam eden konsolidasyon çalışmaları durduruldu ve "mümkün olan en kısa sürede" bir dışlama bölgesi inşa edilecek.

Kulenin yakın veya uzak gelecekte ne zaman çökeceği konusunda net bir fikir birliği yok gibi görünüyor.