Cesaretin sembolü: Gerilla Andok

Onlar gibi kahraman ve içten kişiler olduğu sürece, düşman hiçbir zaman başarılı olamayacak.

Yaşamın derinliğini anlayanlar, her zaman ve her yerde yaşamın birliğini savunanlar, Apocu bir ruha sahip olabilirler. Gerilla Andok da bu ruha sahipti. Gülüşüyle sınırları parçalardı! Umut ve sevgisiyle de, çocuklar için umut oluyordu.

Aslen Hakkari’nin Çukurca ilçesinden olan Andok, 2015 yılında gerillaya katıldı. Kürt bir genç olarak sömürgenin farkındaydı ve buna göre mücadele ediyordu. Bu bilince sahip olduğu için yoldaşlık, yaşam ve mücadele ile ilişkisi güçlüydü. Andok için sevgi, doğru yaşamak ve şehit yoldaşlarının anısına sahip çıkmaktı.

PKK yaşamı içerisinde intikam öfkesi bilinçle örülür. Tarih, var olma, yaşam, ataerkil düzen ve sömürge bilinci... Bu bilince vardıktan sonra her şey yeniden kurulur ve değişip dönüştürülür. Gerilla Andok da bu bilince varmıştı ve yaşamını buna göre şekillendirmişti.

Gerilla Andok’u anlamlı zamanlarda tanıdım. Onu tanıdığımda da arkadaşları içinde gezinen bir kelebek gibiydi. Her arkadaşının cevherinden bir şeyler alıp, kendi cevheriyle ortaklaştırır gibi.

Şemzînan’ın Girê Spî Tepesi'nde, 12 Haziran'da 20 askerin öldürüldüğü eyleme katılmıştı; gizlice askerlerin arasına sızıp, eylemde silah kaldırmıştı. Aynı zamanda 2 Kasım’da işgalci güçlerin tarumar olduğu eylemde de yer almıştı. Her zamanki gibi kahraman, cesur ve fedai yoldaşlarıyla beraber işgale karşı savaşıyordu ve dört yoldaşıyla beraber onurlu bir yaşam ve özgür bir gelecek için savaşırken, şehitler kervanına katıldı.

Düşman korkuyor ve korkmalı da, çünkü Andok ve Stêrk gibi gerillalar var…

Mezopotamya toprakları üzerinde onlar gibi kahraman ve içten kişiler olduğu sürece, düşman hiçbir zaman başarılı olamayacak.