CO2 salınımları arttıkça ağaçların ölümü hızlanıyor

Dünya devletlerinin vaatlerine rağmen her geçen atmosferdeki oranı artan karbondioksitin (CO2) birçok ağaç türünün erken ölümüne neden olduğu savunuluyor.

Nature Communications dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, atmosferdeki CO2 oranının fazlalığı birçok ağaç türünün normalinden hızlı bir şekilde büyümelerine neden oluyor.

HIZLA BÜYÜDÜKLERİ İÇİN SAVUNMA MEKANİZMALARI ZAYIF KALIYOR

Dünyanın farklı ülkelerinden 70 bin ayrı noktadaki 110 ağaç türü üzerinde yapılan incelemede, daha hızlı filizlenerek büyüyen ağaçlar diğerlerine oranla daha hızlı bir şekilde kuruyor ve ölüyor. Araştırmaya göre, hızlı büyüyen ağaçlarda oluşan çizgiler bu ağaçları daha hassas hale getiriyor. Oysa gelişimi daha yavaş olan ağaçlar dış etkenlere karşı daha fazla dirençli olabiliyor.

New York Eyalet Üniversitesi çevre bilimleri uzmanlarından ve araştırmaya dair makalenin yazarlarından Steve Voelker, bu tür ağaçların daha hızlı büyüyenlere oranla daha dayanıklı olduklarının görüldüğüne dikkat çekti. Voelker, hızlı büyüyen ağaçların hastalıklar ve böceklerin saldırılarına karşı savunma geliştirmekte geciktiklerinin altını çizdi.

AĞAÇ EKİMLERİ SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR ÇÖZÜM DEĞİL

Araştırmada dikkat çekilen bir diğer nokta ise, son yıllarda CO2 salınımlarının azaltılması için ağaç ekimlerinin arttırılmasına dair genel görüşün ne kadar doğru olduğu. Ağaç ekimleriyle biyo kütlelerin hızla arttırılacağına işaret eden uzmanlara göre, ancak ağaçların hızlı bir biçimde büyümesi ve ölmeleri sonucu ağaç yoğunluğu da hızla düşecek.

Uzmanlar, bu gerçek ışığında atmosfere CO2 salınımlarını azaltmak için yoğun biçimde ağaç ekilmesinin ‘sürdürülebilir bir çözüm’ veya ‘uzun vadede etkili’ olmadığının altını çizdi.

Birçok ülke küresel ısınmanın etkilerini azaltmak için CO2 salınımlarını arttıran üretim ve tüketim modellerini değiştirmek yerine ağaç ekimine ağırlık vereceğini duyuruyor. 20’nci yüzyılda ormanlarının büyük kısmını kaybeden ve sadece yüzde 4’lük bir ormanlık alanı kalan Etiyopya’da her yıl yüz milyonlarca ağaç ekilecek. Benzer şekilde iklimsel değişikliklerin küresel ısınma kaynaklı olduğu tezine karşı çıkan ABD Başkanı Donald Trump dahi ocak ayında 1 trilyon ağaç ekilmesi veya kurtarılması hedefini duyurmuştu.