Colemêrg’de çobanlık hem güzel hem de zor

İşsizliğin çok yüksek olduğu Colemêrg’te, bazı yurttaşlar geçimlerini sağlamak için aylarca evlerinden uzakta çobanlık yapıyor.

Hayvancılığa çok elverişli bir coğrafyaya sahip olan Colemêrg’de bazı yurttaşlar, çobanlık yaparak geçimlerini sağlıyor. Zorlu doğa koşulları, yasaklar, bu mesleğin zorlu yanları. Tüm zorluklara rağmen binlerce yıllık geçmişi olan çobanlık günümüzde de devam ediyor. Çobanlık mesleği, nisan veya mayıs aylarında başlıyor, ekim veya kasım aylarında son buluyor.

Colemêrg’de 20 yıldır çobanlık yapan Mehmet Erik, bu mesleğin güzel yanlarının yanı sıra zor yanlarının da olduğunu söyledi.

‘BU MESLEKLE GEÇİMİMİ SAĞLIYORUM’

Daha önce hayvancılık yaptığını belirten Mehmet Erik, hayvanlarını sattıktan sonra çobanlık  yapmaya başladığını söyledi. Erik, “Çobanlık çok güzel bir meslektir. Ne iş yaparsan yap ama helal iş yapacaksın. Her zaman çobanlık yapmıyorum. Bazı seneler çobanlık yapıyorum, bazı seneler dinleniyorum. Geçinmek çok zor artık. Bu meslekle geçimimi sağlıyorum. Yani herkes bir iş yapmak zorunda. Bazıları hayvancılık yapar, bazıları esnaflık, bazıları ise çobanlık yaparak geçimini sağlamak zorunda” dedi.

‘ÇOBANLIĞIN 6 AYLIK SÜRECİ’

Erik, yaylada bulunduğu 6 aylık süreci ve yaşamı şu şekilde anlattı: “Hayvanlarımı sabah erken saatlerinde otlatmaya götürüyorum, öğlen saatlerinde ise sağmaya getiriyorum. Hayvanları daha sonra yine otlatmaya götürüyorum. Hayvanlar bir süre dinlendikten sonra gece saat 2’de yine otlatmaya götürüyorum. Sabah saatlerine yakın bir saat hayvanlarımı yine dinlendiriyorum. Bu  sırada bir saat uyuyup yine otlatmaya çıkarıyorum. Daha sonra hayvanları su başına götürüyorum. Hayvanlar sularını içtikten sonra öğlen saatlerinde sağmaya getiriyorum. Yani günlerimiz böyle devam ediyor. Bizim mesleğimiz bu şekildedir.”

‘ÇOBANLIK MESLEĞİ KAYBOLUYOR’

Çobanlık mesleğinin giderek kaybolduğunu, yapacak pek kimsenin kalmadığını dile getiren Erik, “Şimdiki gençler artık bu işi yapmıyor. Gençler bu işi yapmayınca, bu iş giderek kaybolmaya doğru gidiyor. Bu mesleğin çok güzel yönleri olsa da zor yanları da var. Hayvanları otlatmak için bazen gece uyumuyorum. Bu meslek biraz vicdanla yapılır. Sana emanet edilen hayvanlara iyi bakmak gerekir” diye konuştu.