Cûdî Dağı'nda askeri faaliyetler ekolojik felakete yol açıyor

Şirnex'e bağlı 2 bin 144 rakıma sahip Cûdî sıradağ silsilesinde, askeri kulelerin ve yeni yolların yapımı için kurulan taş ocağının çevresinde patlatılan dinamitler, ciddi bir ekolojik kıyıma neden oluyor.

Üç yıldır devam eden ekolojik kıyım, Cudi Dağı'nın çeşitli noktalarında güvenlik gerekçesiyle sistematik bir şekilde uygulanan yasaklarla birlikte, Şırnak Valiliği'nin onayıyla birçok bölgede devam ediyor.

"Güvenlik" bahanesiyle bölgeye girişi yasaklayan valilik, buna rağmen bölgede yol, kalekol, güvenlik kuleleri ve askeri üs noktalarının yapımına devam ediyor.

Geçtiğimiz yıl Cudi Dağı'nın Silopi'ye bakan yamacında Hesana köyü yakınında inşa edilen kalekol, köyün kırsal kesimindeki binlerce ağacın korucular eliyle kesilmesiyle sonuçlandı.

Son 4 yılda Cûdî Dağı'nda 55 askeri kule inşa edilirken, ekolojik talanı sürdüren Şırnak Valiliği, askeri üs bölgeleri ve güvenlik kulelerine ulaşım sağlamak için 55 kilometresi Şirnex, 14 kilometresi ise Silopi tarafından olmak üzere toplamda 69 kilometre betonarme yol inşa etti. Yolun ve kulelerin etrafındaki binlerce ağaç da askerler gözetiminde korucular tarafından kesildi.

Askeri güvenlik kuleleri, üs bölgeleri ve betonarme yolların yapımı için Cifanê köyünün kırsal kesiminde kurulan taş ocağında, dağın farklı noktalarında patlatılan dinamitlerle doğaya büyük zarar veriliyor.

Çekilen görüntüler, bölgedeki ekolojik talanın boyutlarını gözler önüne sererken, dinamitlerle delik deşik edilen dağda, patlamalarda ayrılan kayalar, büyük iş makineleriyle taş ocağına taşınıyor. Korucular, yaşanan talanın görüntülerini çekip sosyal medya hesaplarından paylaşıyor.