‘Daha sık kurak dönemlere hazırlanmak gerekiyor’

İklim uzmanı Hervé Le Treut’a göre, son günlerde Avrupa ülkelerinde başlayan aşırı sıcaklıklar önümüzdeki yıllarda giderek sıklaşacak.

Küresel ısınmanın sonucu olarak giderek sıklaşan aşırı sıcaklıklar son günlerde Avrupa kıtasında yeniden etkili oluyor. Geçmişte sadece belirli on yıllarda bir görülen aşırı sıcaklıkların artık neredeyse her yaz görülmesi dikkat çekiyor.

Fransa’da dün itibariyle en az 13 vilayette aşırı sıcaklıklar nedeniyle kuraklık uyarısı yapılırken, bu vilayetlerin tümü ülkenin doğusunda İsviçre ile İtalya sınırında veya yakınında bulunuyor.

GELECEKTE DAHA SIK YAŞANACAK

Konuya ilişkin Europe1 radyosuna konuşan iklim uzmanı Hervé Le Treut, “Küresel ısınma giderek daha fazla amansız bir hal alıyor” diye konuştu. Sıcaklık artışlarının küresel ısınmanın doğrudan sonucu olduğunun altını çizen Le Treut, “Gelecekte bu tür periyodları geçmiştekinden çok daha sık bir şekilde yaşayacağız” dedi.

HEMEN HEMEN HER KITADA

Son yıllarda güney yarımküreden gelen sıcaklık dalgaları ile birçok ülkede artan orman yangınlarına dikkat çeken Le Treut, “Bu neredeyse tüm dünyada aynı şekilde” diye ekledi.

HIZLI BİR GERİ DÖNÜŞ MÜMKÜN DEĞİL

Vaatlere rağmen küresel ısınmaya neden olan sera etkili gazların salınımlarının arttığını ve atmosferde yoğunlaştığını söyleyen Hervé Le Treut, sıcaklık dalgalarının bir yıldan diğerine ne düzeyde ve nerelerde etkili olacağının kestirilemeyeceğini söyledi.

Le Treut, “Ancak bildiğimiz bir şey var: O da giderek daha amansızlaşan bir küresel ısınma problemiyle karşı karşıya olduğumuzdur. Çünkü sera etkili gazlar atmosferde yoğunlaşmaya devam ediyor” diye konuştu.

Bu durumdan geri dönüşün hızlı olamayacağını vurgulayan Le Treut, “Geçmiştekinden daha sıklıkla gerçekleşecek kuraklık dönemlerine hazırlanmamız gerekiyor” dedi.