Dedesi Franco, torunu Erdoğan faşizmine karşı direnişte

Katalan devrimci Rok Brossa, direnişe destek vermek için Efrîn yolunda. Brossa, "Devrimi sahiplenmek istiyorsanız, bugün burada olmalısınız" çağrısını da yapıyor.

Bundan yaklaşık yüz yıl önce Franco faşizmine karşı İspanyol halkların çağrısı üzerine dünyanın dört bir yanından enternasyonalist devrimcilerin akın ettiği topraklardan bu sefer tersten bir yolculuk var.

Efrîn’de Türk devletinin işgalciliğine karşı sergilenen halkların direnişi, faşizme karşı mücadele tarihini adeta yeniden canlandırarak günümüze taşıyor. Efrîn etrafındaki uluslararası dayanışma, günden güne büyüyüp yaygınlaşırken, enternasyonalist dayanışmanın anlamlı örneklerinin yaşanmasına da sahne oluyor. Bundan yaklaşık yüz yıl önce Franco faşizmine karşı İspanyol halkların çağrısı üzerine dünyanın dört bir yanından enternasyonalist devrimcilerin akın ettiği topraklardan bu sefer tersten bir yolculuk var. Katalan devrimci Rok Brossa, direnişe destek vermek için Efrîn yolunda.

Brossa ile Efrîn’e gitmeden önce Rojava’daki enternasyonalist komününde görüşüyoruz. “İspanya’da faşizme karşı mücadeleye katılan enternasyonalist devrimcilere karşı kendimi sorumlu hissediyorum” diyen Brossa’ın, kişisel tarihinde de bugün Efrîn’de yaşanan acıların benzerleri yaşanmış.

DEDEDEN TORUNA DEVREDİLEN BAYRAK

Büyük dedesi, 1936-1939 yılları arasında Franco faşizmine karşı İspanyol halklarının, dünya devrimcileriyle birlikte verdiği belki de en şiirsel kavga sırasında faşistlerce katledilmiş. “Büyük babam İspanya iç savaşı sırasında Franço faşizmi tarafından katledilmiş. Nenem babasız büyümüş. Bunun nenem üzerinde büyük etkisi oldu. Nenemin yanında büyüdüm ve bunun etkisini çok fazla hissettim” diyor, Brossa, 'ben zaten buralıyım' dercesine.

Brossa’nın hikâyesini dinleyince “haritalar çoğu zaman yanıltıcıdır”, diye düşünmekten kendimi alamıyorum. Katalonya ve Efrîn her zaman komşuymuş ve ünlü İspanyol Şair Federico Garcia Lorca’ın dediği gibi “çığlıklarla yüklü zeytin ağaçları” da bugün hâlâ...

Brossa, biraz da zeytin ağaçlarının bu 'çığlıklarına' kulak vererek yollara düştüğünü anlatıyor: “Savaş Efrîn’in doğasını çok tahrip ediyor. Biz şimdi oraya gidiyoruz ve savaş bittiğinde Efrîn’i yeniden yeşillendireceğiz."

'BİR DEVRİMİ GÖRMEK VE UMUDU YAŞATMA YOLCULUĞU'

Kürdistan’daki özgürlük mücadelesini yakından takip eden Rok Brossa, Barcelona’da müzik eğitimi almış. Hikâyesini söyle anlatıyor: “Uzun süre bir müzik grubu içerisinde yer aldım. 2011’de daha fazla görmeye ve anlamaya başladığım sosyal adaletsizlikler beni siyasi çalışmalara yönlendirdi. Arap Baharı ayaklanmalarının başladığı dönemdi. İlk yıllarda Avrupa’ya da etkisi oldu. O süreçte sosyal merkezlerde daha çok anarşist gruplarla birlikte örgütlendik. Çalışma gruplarımız vardı. Medya ve bilgisayar üzerine eğitmenlik yaptım. Avrupa ve Kuzey Afrika’da bu çalışmaları yaptım. Enternasyonalist çalışmalara da bu sosyal merkezlerde dahil oldum.”

Rojava’ya gelmeden Rojava’ya Azadi Danışma Grubu bünyesinde yürütülen aktivitelere katıldığını ifade eden Brossa, geliş sebebini ise şöyle ifade ediyor: “Rojava’ya bir devrimi yerinde görmek ve umudu yaşatmak için geldim."

Brossa’yı dinlediğinizde Kürt hareketinin siyasi söylemi ve düşünsel yapısına hakim olduğu kendisini hemen hissettiriyor. Bunun nedenini Brossa’ın ağzından diliyoruz:

'ÖCALAN'IN FİKİRLERİNİ TANIMA ŞANSIM OLDU'

“Rojava’ya gelmeden önce Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kitaplarının İspanyolcaya çevrildiği çeviri grubu içerisinde yer alıyordum. Böylece Öcalan’ın fikirlerini yakından tanıma şansım oldu. Sonuçta bu noktaya vardım. Eğer gerçekten anlamak istiyorsan gidip görmelisin. Rojava’ya gelme kararını böyle aldım. Madrid ve Barcelona’da devrimci mücadele için anarşist gruplar içerisinde çok çalışıyorduk. Ama nereden başlamamız gerektiğini tam olarak bilmiyorduk. Rojava’ya gelip devrimi yerinde görmek benim için önemliydi. Burada geçmişi uzun yıllara dayanan bir mücadele var ve bu çok öğretici. Dünyadaki bütün devrimci hareketler için Rojava bir çıkış kapısı.”

YOLCULUĞU BUGÜN QAMİŞLO’DAN BAŞLIYOR

Brossa’nın Rojava yolcuğu bugün Qamişlo’dan Efrîn’e doğru devam edecek. 'Seferberlik çağrısı' temelinde Efrîn’e gittiğini ifade eden Brossa, şunları belirtiyor: “Efrîn direnişini savaşın başladığı ilk günden beri çok yakından takip ediyorum. Oradaki halk çok güçlü bir iradeyle direniyor. Erdoğan 24 saatte kantona ulaşacağını söylemişti, sonra bir hafta dediler ama bir ay geçti. Şunu göz önünde bulundurmak gerek; orada insanlar NATO’nun ikinci büyük ordusuna karşı savaşıyor. Kendi ülkelerini, topraklarını savunuyorlar. Enternasyonalis komün olarak Rojava’yı yeniden yeşillendirme kampanyası başlattık. Oradaki savaş Efrîn’in coğrafyasını yıkıma uğratıyor. Bu durum bizi çok fazla ilgilendiriyor."

ENTERNASYONALİSTLERE ÇAĞRI: BURADA OLMALISINIZ

“Oraya gittiğimizde direnişe destek vereceğiz. Savaş bittiğinde Efrîn’i yeniden yeşillendireceğiz” şeklinde konuşan Katalan devrimci Rok Brossa, sözlerine şöyle son veriyor:

“Bir savaşçı olarak gitmiyor olabilirim, direnişe destek vermek için orada olacağım. Enternasyonalistler için bir köprü olacağız. Efrîn’e ulaştığımızda da bir çağrımız olacak. Rojava’yı, devrimi sahiplenmek istiyorsanız, bugün burada olmalısınız. Sadece bir alanda değil, direnişe birçok alanda destek verilebilir. Sivil çalışmalar, yeniden inşa için katkı sunulabilir.”

Ellinin üzerinde ülkeden yaklaşık kırk bin “karanfilli ve siyah atkılı” devrimci, 1936’da Madrid ve Barcelona’daki barikatlara akmıştı. Brossa’ın ifadesiyle bugün ise “bir umudu yaşatmak için” faşizme karşı direniş barikatları Cidirese, Raco, Şera ve Şerawa’da kurulu, yoldaşlarını bekliyor.