Dere yatakları ‘ıslah’ adı altında yok ediliyor

Hakkari’de bulunan birçok dere yatağı, ‘ıslah’ adı altında betona gömülürken, dere yataklarında bulunan ağaçlar, bitkiler ve hayvanlar katledildi, doğal yaşam yok edildi.

Dağları, vadileri ve dereleriyle muhteşem bir doğaya sahip olan Hakkari coğrafyasında binlerce canlı ve bitki türü yaşıyor. Bu doğal yaşam, rant, barajlar, HES ve madenlerle yok edilmeye çalışılıyor. Hakkari Cilo dağları ile Zap Vadisi’nde onlarca baraj, HES yapıldı. Bu baraj ve HES’ler rant amacıyla yapılarak doğa katledildi. Yine Hakkari ve ilçelerinde onlarca maden ocağı bulunuyor. Bu maden ocakları nedeniyle bölgede birçok su kaynağı kirletildi ve doğal yaşam yok edildi. Büyük vadileri ve dereleri HES ile barajlarla yok eden AKP hükümeti, küçük vadi ve derelerde de doğal yaşamı ‘ıslah’ adı altında adeta beton haline getirdi. Vadilerde bulunan binlerce ağaç kesildi, bitki ve canlı yaşam yok edilerek, betona gömüldü.

Hakkari kent merkezin ile mahallerinde geçen dereler ile Gever (Yüksekova), Çelê (Çukurca) ve Şemzînan’daki (Şemdinli) birçok vadi Devlet Su İşleri (DSİ) ile kayyumlar, doğayı katletmek için adeta birbiriyle yarışıyor. DSİ’nin müdahale ettiği vadi ve dereler bin bir çeşit bitkiye, böceğe, sürüngenlere ve diğer canlılara ev sahipliği yapıyor. Köy, mezra ve mahallerde geçen dere yataklarının hemen hepsi betonlaştırılmış durumda.

Hakkari kent merkezinde yaşayan İsa Çiftçi adlı yurttaş derelerin ‘ıslah’ edilmesi nedeniyle doğanın yok edildiğini söyledi. Hakkari’deki tüm dere yataklarının orman, bitki örtüsü bakımından çok zengin olduğunu ifade eden Çiftçi, “Buralarda sadece ağaçlar yoktu. Birçok hayvanın da eviydi. Özellikle ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında doğa harikası yerlerdi. Bu yerler, insanların nefes aldığı yerlerdi. Birçok yabani meyve bulunuyordu. Ceviz, elma, armut ve diğer meyve ağaçları vardı. Biz yer yıl bu vadilerde meyvelerimizi toplardık, fazla topladıklarımızı da kent merkezinde satardık. Ama bugün, bu yeşil alanlar beton haline geldi. Derenin içinde ve dışında olan binlerce ağaç yok edildi. Şuan derelerde ne bir ağaç, ne bir bitki ne de başka bir canlı yaşıyor. Derelerin ıslahı, doğayı yok etti” dedi.