Dersim ormanları üç aydır yakılıyor 

Operasyon iddiasıyla üç aydır yakılan Dersim ormanlarında 700’den fazla hektar kül oldu, hayvanlar yok edildi.

Üç aydır süren orman yangınlarına tepki gösteren yurttaşlar, “Biz söndürüyoruz, onlar yakıyor. Devlet Dersim’e düşman, Dersim’i yakanlardan hesap sorulsun” diyor.

Dersim’in Nazımiye Deşk bölgesi, merkeze bağlı Geyiksuyu, Sin, Halvori Gözeleri üzeri, Rengül, Müşkürek Xaçeli, Mezrabali, Şıxmeran, Dere Are ve Bali vadisinde çıkarılan orman yangınları hayvanları ve endemik bitkileri kül ediyor. Mazgirt, Pülümür ve Nazımiye taraflarında da dumanlar yükselirken, Peri vadisinde çıkarılan yangın ise büyüyerek devam ediyor. Düzgün Baba ve Kutuderesi yakınındaki Hagaopil’deki (Büyüktarla) yangına müdahaleye izin verilmezken, gündüz saatlerinde yangının yayılmaması için çalışan köylüler ve çevreci aktivistler yangının geceleri tekrar yakıldığını aktarıyor.

Orman İşletme ekiplerine izin verilmemesi de yangının büyüme nedenleri arasında yer alırken, her yaştan köylü, aktivistler ve yurttaşlar ise Geyiksuyu mevkiinde yangına müdahale için bir araya gelerek çalışma yapıyor. Geyiksuyu tarafındaki yangının Ovacık’a doğru ilerlememesi için süren çalışmalara HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş ve Ovacık Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu da katıldı.

700 HEKTARA YAKIN ALAN YANDI

Türkiye'de daha önce bu büyüklükte bir yangın olmadığını söyleyen aktivistler, Dersim'de Temmuz ayında yaklaşık 550 hektarlık arazi yandığını, bu rakamın 700 hektara yaklaştığını söylüyor. Yangın yerinden alınan görüntülerde, yalnızca Tunceli Valiliğinin ‘orman altı’ bitkisi olarak tanımladığı bitkilerin değil, meşe ağaçlarının gövdelerinin de yandığı görülüyor.

‘BİZ SÖNDÜRÜYORUZ, ONLAR YAKIN’

Geyiksuyu ve Sin Deresi Konaklar bölgesindeki beş köyün tehlikede olduğunu ve yangının Ovacık’a doğru ilerleyebileceğini söyleyen köylüler, "Biz söndürüyoruz onlar yakıyor. Bunun çözümü bu değil. Devletin bu tutumu artık bırakması gerekiyor. Niyetleri Dersim dağlarını tamamen yakmak, vadiyi de sularla doldurmak. Halka rağmen baraj yapmak istiyorlar. Bunu yapanlardan, Dersim'i yakanlardan hesap sorulsun!" diyor.

‘DEVLET DERSİMLİ’Yİ VATANDAŞ GÖRMÜYOR’

Köylüler, “Bu böyle gitmez. Bunun bir sonu olmalı. Göz göre göre ormanlarımızı yakıyorlar, karşı çıkanı da cezalandırıyorlar. Belli ki devlet bu toprakları vatanı olarak görmüyor. Bizi de vatandaş olarak görmüyor. Dağlarımızdaki ağaçları yok edip bizi de baraj suları altında boğmak istiyor” diye tepki gösteriyor.

AÇIKLAMA YAPANLARA CEZA

Öte yandan, Temmuz ayında çıkarılan yangınlara müdahale etmek isteyen yurttaşlara izin verilmemesi üzerine Sanat Sokak'ta gerçekleştirilen basın açıklamasına katılanlara, kişi başı 227 lira para cezası verildiği öğrenildi.