Dev buzdağı A23a, Antarktika'da sürükleniyor

Antarktika buz kütlesinden 1986 yılında ayrılan devasa buzdağı A23a, okyanus tabanı tarafından uzun yıllar boyunca bloke edildikten sonra son aylarda sürüklenmeye başladı.

Avrupa gözlemevi Copernicus'un 25 Kasım'daki açıklamasına göre, 4 bin km2'lik yüzölçümü ile Paris'in 40 katı büyüklüğünde olan A23a, 2023 yılı sonu itibarıyla dünyanın en büyük buzdağı olarak değerlendiriliyor.

A23a, Druzhnaya Sovyet bilim istasyonuna ev sahipliği yaptığı yıllarda kopmuştu.

Ancak Joinville Adası'nın güneyindeki okyanus tabanı tarafından sıkıştırılıp tutulması nedeniyle uzun yıllar boyunca hareket etmedi. Son aylarda boyutunun küçülmesiyle birlikte sürüklenmeye başladı.

British Antarctic Survey'de uzaktan algılama uzmanı Dr. Andrew Flemming, A23a'nın boyutlarının küçülerek demirleme yeteneğini kaybettiğini ve bu nedenle hareket etmeye başladığını belirtti.

Flemming, 2020'de ilk hafif hareketlerin tespit edildiğini ve son aylarda ise tamamen sürüklenmeye başladığını ifade etti.

A23a, Antarktika Sirküler Akıntısı'na doğru ilerleyerek rotasının sonunda Güney Georgia adasına ulaşabilir. Bu durumda penguenler, deniz aslanları ve kuşlar gibi adada yaşayan faunayı ciddi şekilde rahatsız edebilir. Ama aynı zamanda yiyecek bulmak, bu canlılar için daha uzun yolculuklar anlamına gelebilir.

Buzdağı, ayrıca küçük parçalara ayrılabilir ve daha önce Güney Georgia adasını tehdit eden A68 gibi büyük buz dağlarına benzer bir durum ortaya çıkabilir.