Devlet, Şemdinli’de 'hilal' çizerek orman yakıyor

Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Derecik Beldesi ile Güney Kürdistan’da arasında bulunan birçok noktada askerlerin ormana hilal ve yıldız şeklinde benzin dökerek yaktığı ortaya çıktı.

Güney ve Doğu Kürdistan’a komşu olan Şemdinli ilçesi, doğasıyla bir harikalar diyarı. Dağları ve vadileri ormanlara kaplı olan Şemdinli, yüzlerce endemik bitkiye ve hayvana ev sahipliği yapıyor. Dağlarında çok çeşitli meyve ağacının yanı sıra binlerce hayvan yaşıyor. Bu doğa harikası, maalesef Türk devleti tarafından yok ediliyor. Dağları ve vadileri ormanlarla kaplı Şemdinli’de, devlet tarafından kasıtlı çıkarılan yangınlarla binlerce hektar orman yakılırken ve binlerce hayvanın da yok olmasına neden oluyor.

Şemdinli ilçesine bağlı Derecik Beldesi ile Güney Kürdistan arasında bulunan birçok noktada askerlerin ormanları yaktığı ortaya çıktı. Orman yangınlarının günlerce sürdüğü belirtildi. Sınır bölgesinde bulunan kalekollarda bulunan askerler Derecik bölgesinde bulunan ormanları bilinçli olarak yakıyor.

BENZİN DÖKEREK YAKIYORLAR

Askerlerin çıkardığı orman yangın bir ay boyunca sürdü. Derecik köyleri günlerce duman altında kaldı. Alevleri söndürmeye gelen köylüler ise askerler tarafından engellendi. Alınan bilgilere göre kalekollarda bulunan askerler özellikle gece saatlerde ormanlara benzin dökerek yakıyor. Ormana hilal ve ay şeklinde benzin dökülmesi dikkat çekiyor.

‘BİR AY BOYUNCA BÖLGEDEKİ ORMANLAR YANDI’

Kalekol ve sınır bölgelerinde bulunan köylüler, askerlerin ormanları bilinçli olarak çıkardığını söyledi. ANF’ye konuşan ancak can güvenliği nedeniyle adını vermeyen köylüler, askerlerin ormana benzin dökerek yaktığını belirtti.

Köylülerden biri şöyle konuştu: “Derecik ve Güney Kürdistan arasında bulunan dağlar ve vadiler tamamen ormanlardan oluşuyor. Bu ormanlarda birçok hayvan yaşıyor. Özellikle geceye doğru askerler devamlı yangın çıkarıyor. Geçen ay Derecik ve Güney sınırındaki kalekollarda bulunan askerler benzinle hilal ve yıldız şeklinde ormana benzin dökerek yaktı. Bir ay boyunca bölgedeki ormanlar yandı. Biz yangına müdahale etmek istedik ama izin vermediler. Çıkan yangın hem bizim bölgemizde hem de Güney Kürdistan tarafındaki ormanları küle çevirdi. Yangından dolayı Derecik üzeri günlerce duman altında kaldı. Devletin askerleri burada hem ormanları hem de ormanda yaşayan canlıları katlediyor. Buradan tüm insanlığa çağrıda bulunuyoruz. Devletin bu insanlık dışı uygulamalarına bir an önce dur demeliler.”