Devlet orman yakmaktan vazgeçmeli

Ekolojist Güner Yanlıç, hükümeti ‘güvenlik’ bahanesiyle neden olduğu orman yangınlarından vazgeçmeye ve yangınların söndürülmesi konusunda önleyici tedbirleri geliştirmeye çağırdı.

Yangınların devletin özel politikalardan beslendiğini belirten ekolojist Güner Yanlıç, önleyici tedbirler alınması gerektiğini söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü’nün raporuna göre, Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da 2017’de 119 bin 92 hektar ormanlık alan yangınlarda zarar gördü. Geçen yıl meydana gelen iki bin 411 orman yangınından bin 280'inin çıkış nedeni aydınlatılamadı. 1988’den beri verilerin yer aldığı istatistiklerde, son 6 yılda yangın sayısında ve yanan alanların hektarında artış gözlemleniyor. Çoğu yangının nedeni 'faili meçhul' olarak listelendi. Son yıllarda, 2000 ve 2008 yıllarından sonra en fazla ormanlık alanın zarar gördüğü yıllar olarak kayıtlara geçti.

Ekolojist Güner Yanlıç, söz konusu yangınların kimi zaman rant politikalarından, kimi zaman ise özel savaş politikalarından beslendiğini ifade etti. Türkiye ketlerinde rant politikaları nedeniyle çıkarılan orman yangınlarının, Kürdistan’da savaş politikalarının yansıması olduğunu vurgulayan Yanlıç, 90’lardan bu yana aralıksız olarak askeri operasyonlar, çatışmalar gerekçe gösterilerek ormanların yakıldığını anımsattı. Orman yangınlarının önlenmesine yönelik çağrılarını her yıl yinelediklerini belirten Yanlıç, şunları söyledi: “Daha önceki yıllarda da ormanların vicdani, hukuki ve anayasal olarak güvence altında olması gerektiğini söyledik. Dünyanın en büyük ve en önemli ekosistemini oluşturan ormanların korunması gerektiğini belirttiğimiz gibi, orman yangınlarıyla barışın tesis edilemeyeceğini de çok kez vurguladık. Bu yıl da bu çağrımızı yineliyoruz. Orman yangınlarının her ne sebeple olursa olsun çıkarılmaması gerektiğinin ve tekrarlanmaması adına hukuki mücadelemizi sürdüreceğimizin altını önemle çizdik. Bu kararlılığımızı her yıl dile getiriyoruz. Orman yangınlarına müdahale etmeyen kamu kurum ve kuruluşlarına görevlerini anımsatıyoruz.”

HALKIN MÜDAHALESİNE İZİN VERİLMEDİ

Yanlıç, yaklaşık on noktada askeri operasyonlar gerekçe gösterilerek çıkarılan orman yangınlarına dikkat çekerek, aslında öncesinden önlem alınması gerektiğine ilişkin hem açıklama yaptıklarını hem de çok sayıda ekoloji örgütüyle birlikte yayınladıklarını ifade etti. Bunun hemen ardından Cudi, Besta, Omerya’da çatışmalar bahane edilerek orman yangınlarının yaşandığını kaydeden Yanlıç, özellikle Omerya’nın Talatya bölgesinde çıkan yangına halkın müdahale etmesine izin verilmediğine dikkat çekti. Yanlıç, hükümeti özel güvenlik bahanesiyle neden olduğu orman yangınlarından vazgeçmeye ve yangınların söndürülmesi konusunda önleyici tedbirleri geliştirmeye çağırdı.

YEREL YÖNETİMLER ÖNLEYİCİ GÜÇ OLABİLİR

Özellikle yerel yönetimlerin orman yangınlarını önleme noktasında politikalar üretmesi ve geliştirmesi gerektiğini belirten Yanlıç, şöyle konuştu: “Askeri operasyon, güvenlik, çatışma adı ve amacı her ne olursa olsun, hiçbir gerekçe orman yangınlarına neden olmamalı. Ormanların yakılmasına neden olanları kınıyoruz. Tüm yetkilileri de önleyici tedbirleri üretmeye davet ediyoruz.”