Dicle Nehri çekilince 3400 yıllık şehir yeniden açığa çıktı

Alman ve Kürt arkeologlar, Güney Kürdistan’da Musul yakınlarında bulunan Dicle Nehri'nin derinliklerinden çıkan 3400 yıllık bir şehrin kalıntılarını keşfetmek için bir araya geldi.

Bir zamanlar M.Ö. 1550'den 1350'ye kadar süren Mitanni İmparatorluğu'nun bir parçası olan Tunç Çağı'ndan kalma şehrin kalıntıları arasında araştırmacılar yeni, kapsamlı yapılar ve büyük bir yerleşim yeri keşfetti.

Geçici olarak Zakhiku olarak tanımlanan kent, bir zamanlar Dicle Nehri boyunca, bugün Musul rezervuarının bulunduğu Kemune'de önemli bir merkezdi.

Freiburg Üniversitesi'nden Alman arkeolog Dr. Ivana Puljiz, Tubingen Üniversitesi'nden Dr. Peter Pfalzner ve Kürdistan Arkeoloji Örgütü Başkanı Dr. Hasan Ahmed Qasim öncülüğündeki ekip antik kenti ortaya çıkarmak üzere harekete geçti.

Su seviyesi yeniden yükselmeden önce hızla hareket eden araştırmacılar, kısa bir süre içinde şehrin geniş bir alanının haritasını çıkardılar.

Şehirde güneşte kurutulmuş tuğladan yapılmış duvar, uzun yıllar su altında kalmasına rağmen iyi korunmuş durumda.

Araştırmacılar şehirde bulunan 100'den fazla çivi yazılı tableti en önemli keşif olarak nitelendiriyor.

Bazı küçük tabletlerin ise mektup olduğuna inanılıyor.

Araştırma ekibinden Pfalzner, "Pişmemiş kilden yapılmış çivi yazılı tabletlerin su altında on yıllar boyunca hayatta kalması mucizeye yakın bir şey" dedi.

Antik kent şu anda Musul baraj gölünün altında kalmış durumda. Gerda Henkel Vakfı tarafından desteklenen araştırmanın bir parçası olan 3.400 yıllık kalıntılar üzerinde yürütülen araştırma projesi devam ediyor.

Ekip, sular tekrar çekilip kaşiflerin kentte daha fazla kayıp hazine bulmasına olanak tanıyana kadar şimdilik çalışmalarına ara vermiş durumda.