Doğu Afrika’da sıradışı yağışlar

Doğu Afrika, normali üç katı yağışların etkisi altında bulunuyor. Sadece Kenya’da en az 120 kişi su baskınları sonucu hayatını kaybetti.

Cibuti Cumhuriyeti’ne sadece 27 Kasım günü, iki yıla eş değerde yağış düştü. Bu küçük çöllük ülke sakinlerinin dörtte biri yağışlardan etkilendi. Somali yağışlar nedeniyle göle dönerken, Kenya’da su baskınları ve çamur seli nedeniyle en az 120 kişi hayatını kaybetti.

Daha iç bölgelere doğru giderken, Uganda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin doğusu ve Güney Sudan’da da yağışlardan etkilendi. Güney Sudan’da Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’ne göre yaklaşık bir milyon kişi şiddetli yağışlardan etkilendi. Zaten zor yaşam koşullarının olduğu ülkede durum daha da ağırlaştı.

ABD’nin Uluslararası Kalkınma Ajansı tarfından finanse edilen beslenme güvenliği gözetim örgütü olan Famine Early Warning Systems Network’a göre (FEWS net) geniş anlamda Afrika Boynuzu’nun kurak bölgelerinden Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin tropikal ormanlarına kadar, yağışlar normalin yüzde 200 daha üzerine çıktı.

Bu yağışların sorumlusu, bilim çevrelerinde Hint Okyanusu Dipolü olarak adlandırılıyor. Buna Hint Okyanusu El Ninosu da deniliyor. Yüzeydeki suların sıcaklık değerinin artması ve inmesi ile açıklanan bir fenomen olarak biliniyor.

Bilim insanları bu fenomenin, Mozambik’i baharda vuran “İdai” gibi şiddetli kasırgalara da yol açtığına dikkat çekiyor. Pasifik Okyanusu’ndaki El Nino doğa olayı bu kez nötr kaldığı için, durumun bu yıl Afrika için daha az endişe verici olduğu belirtiliyor. 1997 yılında dipol pozitif kalırken, El Nino çok güçlüydü. Bu nedenle Doğu Afrika üzerindeki etkisi büyük sel felaketleri ile daha ağır olmuştu.

YAĞIŞLAR 2020’DE BESLENMEYİ İYİLEŞTİREBİLİR

FEWS Net’e göre 2020 yılının ilk yarısında beslenme güvenliği bölgede daha iyi olacak zira, tarımsal ürünler iyi bir şekilde sulanacak. Bu organizasyon, Somali ve Kenya’nın mevcut kriz durumundan, “gergin” olarak ifade edilen duruma geçecek.