Dünyanın ‘beşinci büyük ekonomisi’ tümüyle temiz enerjiye geçecek

Son aylarda küresel ısınmaya yol açan sera etkili gazların azaltılmasına ilişkin politikaların yetersizliği tartışılırken, ‘dünyanın 5’inci büyük ekonomisi’ olarak adlandırılan Kaliforniya eyaletinden yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçileceği duyuruldu.

40 milyonluk nüfusuyla Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) en büyük eyaleti olan Kaliforniya, aynı zamanda ekonomik olarak dünyanın birçok büyük ekonomisini de geride bırakıyor. 2,7 trilyon dolarlık ekonomisiyle ABD, Çin, Japonya ve Almanya’dan sonra dünyanın en büyük beşinci gücü olan Kaliforniya’dan küresel ısınmayla mücadelede önemli bir hamle geliyor.

Kaliforniya Valisi Jerry Brown, eyalet parlamenterleri tarafından daha önce oylanan bir yasayı onayladı. Yasa, 2045 yılına kadar Kaliforniya’nın elektrik tüketiminin yüzde 100’ünün yenilenebilir kaynaklardan sağlanmasını hedefliyor. Böylelikle enerji ihtiyacının karşılanmasında sera etkili gaz salınımlarının sonlandırılması amaçlanıyor.

İklimle ilgili önemli yasayı imzalamadan açıklama yapan Vali Jerry Brown, amaçlarının 2015 yılında Paris’teki COP21 iklim zirvesinde kabul edilen tarihi anlaşmanın hedeflerini gerçekleştirmek olduğunu söyledi. Brown, “Kaliforniya bu yasayla Paris Anlaşması’nda belirlenen hedefleri yerine getirme ve daha da ileriye gitme yoluna girmiştir” diye konuştu.

Tümüyle iklim dostu enerjiye geçişin kolay olmadığını kabul eden Brown, bu hedefe uzun vadede de olsa ulaşacaklarını vurguladı.

ABD nüfusunun sekizde birinin yaşadığı ve Demokrat Parti tarafından yönetilen Kaliforniya’nın aldığı karar, ABD Başkanı Donald Trump’ın Paris Anlaşması’ndan geri çekilmesi ardından oldukça önemli görülüyor.